StoryEditorWiadomości rolnicze

Zawijaniec jabłkowy

18.11.2020., 12:11h
Zawijaniec jabłkowy
Składniki na ciasto: 400 ml mleka, 80 g drożdży, 1 kg mąki, 360 g cukru, szczypta soli, 2 jajka, 250 g masła.
Składniki na nadzienie: 6 jabłek, sok z 1 cytryny, cukier wanilinowy, 4 łyżki cukru, 50 ml cydru.
Wykonanie: W ciepłym, ale nie gorącym mleku utrzeć drożdże. Dodać cukier oraz 2 łyżki mąki, odstawić do wyrośnięcia. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać resztę mąki, sól, jajka, 150 g masła i zagnieść ciasto. Przykryć je i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać je z sokiem z cytryny, cukrem i cydrem. Dusić na małym ogniu około 10 minut, żeby były półtwarde. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć połowę masy i zwinąć w rulon. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy rulon pokroić na około 10 plastrów i układać je w formie jeden przy drugim na płasko. Odstawić blachę na 20 minut, nakrywając ściereczką, do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, zetrzeć na nie resztę masła, wstawić do piekarnika i piec 40–45 minut w temperaturze 180°C.
Pozostało 10% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
29. wrzesień 2024 09:17