Począwszy od września do listopada przypada czas zbioru jabłek. Każda z odmian dojrzałość zbiorczą osiąga w innym terminie i tego należy przestrzegać. W nowoczesnych sadach prowadzi się badania nad dojrzałością przeprowadzając test skrobiowy z zastosowaniem jodku potasu, czyli płynu Lugola. Inną metodą jest badanie owoców jędrnościomierzem. Polega ona na wprowadzeniu trzpienia jędrnościomierza na odpowiednią głębokość w dwóch przeciwległych punktach. Natomiast badanie refraktometrem to pomiar oceniający zawartość cukrów.
W odpowiedniej dojrzałości
W przydomowych sadach i domowych warunkach zanim przystąpimy do zbioru owoców do przechowywania musimy pamiętać, żeby osiągnęły one odpowiedni stan dojrzałości. Zebrane zbyt wcześnie może dłużej się przechowają, lecz będą pozbawione rumieńca i zawierają mniej cukrów a co za tym idzie są mniej aromatyczne i mniej smaczne. Zebrane zbyt późno szybko tracą jędrność, szybciej przejrzewają i łatwiej są porażane przez choroby przechowalnicze.
Zbiór owoców przeprowadzamy w czasie chłodnej pogody, ponieważ jabłka kierowane do przechowalni powinny mieć niską temperaturę. Jeś...