StoryEditorWiadomości rolnicze

Ziarno alkalizacją uszlachetnione

27.04.2021., 15:04h
Wzrost zawartości białka w paszy, stabilizacja pH żwacza, poprawa apetytu i zdrowia krów, lepsze parametry rozrodu – to najważniejsze i niejedyne korzyści, jakie w żywieniu bydła przynosi alkalizacja zbóż. W ubiegłym roku na zabieg ten zdecydowali się Sylwia i Mateusz Jaworscy z Patrzykowa, którzy z pełnym przekonaniem przyznali, że alkalizacja ziarna będzie już stałym elementem żywienia bydła mlecznego w gospodarstwie.
wielkopolskie
Ponad 6 lat temu młodzi hodowcy przejęli mleczną pałeczkę po rodzicach – Barbarze i Jerzym Jaworskich, którzy następcom przekazali m.in. wolnostanowiskową oborę pełną wysokoprodukcyjnych zwierząt. Dość powiedzieć, że średnia wydajność utrzymywanych obecnie 71 krów mlecznych zbliża się do 11 000 kg mleka od sztuki. Rekordzistki dają blisko 15 tys. kg mleka w laktacji.

Bezpieczna energia

Tak wysoki poziom produkcji wymaga oczywiście stosowania wysokoenergetycznych dawek, w których głównym źródłem energii jest skrobia. Niestety, jej nadmiar obniża pH żwacza i tym samym stwarza ryzyko powstawania kwasic.
– Zachęceni bardzo pozytywnymi opiniami hodowców, którzy w swoim gospodarstwach stosują już alkalizację ziarna, w ubiegłym roku zdecydowaliśmy, że również spróbujemy tej innowacyjnej technologii – argumentował Mateusz Jaworski – szczególnie, że od około dwóch lat mamy więcej pól uprawnych, a tym samym możliwość większej produkcji zbóż paszowych.
Jak Sylwia i Mateusz Jaworscy zdecydowali, tak też zrobili i zalkalizowali ponad 100 ton zbóż, w tym: 60 ton kukurydzy i 40 ton pszenżyta. Na moje pytanie czy zabieg s...
Pozostało 83% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
28. wrzesień 2024 11:21