Nigdy jednak nie ma idealnych warunków. Wtedy trzeba dobrze ocenić dojrzałość ziarna oraz wpływ pogody i typu kolby na dalszą utratę wilgotności i dziś przypominamy kilka takich zależności.
Czarna plamka kończy nalewanie
Najbardziej pomocna w ocenie
zbliżającego się terminu zbioru
ziarna jest pojawiająca się wraz
z osiągnięciem dojrzałości fizjologicznej,
tzw. czarna plamka. Plamka
może być czarna lub brązowa,
pojawia się w miejscu umocowania
ziarniaka do osadki kolby, a jej
pojawienie oznacza, że został odcięty
dopływ wody i substancji pokarmowych
z rośliny do ziarniaka.
Od tego momentu pojawienia się czarnej plamki nie przybywa już asymilatów. Kończy się nalewanie ziarniaków, które od tego momentu mogą tylko tracić wodę. W momencie pojawienia się czarnej plamki wilgotność ziarna oscyluje zwykle od 25% (w dobrych warunkach pogodowych i u wczesnych odmian) do 40% (u odmian późniejszych i w gorszych warunkach pogodowych).
Z obserwacji wieloletnich wynika, że w polskich warunkach ziarno kukurydzy obniża swoją wilgotność: we wrześniu w tempie około 0,75–1% dziennie podczas korzystnej słonecznej i wietrznej pogody...