Czynnikiem, który w największym stopniu decyduje o wynikach produkcyjnych i jakości pozyskiwanej wołowiny jest prawidłowe żywienie. Powinno ono, przy uwzględnieniu aspektów ekonomicznych, zapewnić uzyskanie właściwego umięśnienia zwierząt umożliwiającego zakwalifikowanie tusz przy uboju do klasy nie niższej niż „R” (w systemie klasyfikacji EUROP).
Bilansując dawki pokarmowe dla młodego bydła opasowego bierze się pod uwagę energetyczno-białkowe zapotrzebowanie zwierząt, zależnie od masy ciała i zakładanych dziennych przyrostów. Dawki pokarmowe zmienia się w określonych przedziałach masy ciała, zwykle co 50 kg. Paszę objętościową skarmia się zazwyczaj do woli, a niedobór białka, energii i składników mineralnych uzupełnia się paszą treściwą i mieszankami mineralnymi.
Ilość paszy treściwej w dawce zależy od wielkości zakładanych dziennych przyrostów masy ciała. W żywieniu późno dojrzewającego i wolno rosnącego bydła (uzyskującego przyrosty poniżej 1000 g/dzień), dobrej jakości pasza objętościowa może być wyłączną paszą. Natomiast w przypadku opasania wcześnie dojrzewającego i szybko rosnącego bydła (uzyskującego prz...