Co 5 sekund na świecie zjawisko to opanowuje powierzchnię gleby wielkości boiska do piłki nożnej (raport FAO 2019). Jego siła i intensywność uderza przede wszystkim w rolnictwo, które staje się nieefektywne, a co za tym idzie, nieopłacalne. Jak skutecznie zapobiec erozji gleby i zapewnić prewencji charakter długotrwały?
Erozja gleby wymaga kompleksowych rozwiązań w gospodarstwie, poczynając od właściwych metod zarządzania glebą po odpowiednią agrotechnikę. Żeby sprawdzić, jak wygląda zrównoważony plan przeciwerozyjny w praktyce, zajrzeliśmy do Farm Frites Poland Dwa Sp. z o.o. z siedzibą w Bobrownikach (powiat słupski, woj. pomorskie). Do firmy z ponad 20-letnim doświadczeniem w zrównoważonym podejściu do gospodarowania oraz 5-letnim stażem w roli pilotażowego gospodarstwa Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.
Poprawa kondycji gleby
Farm Frites Poland Dwa specjalizuje się w uprawie ziemniaka odmian przeznaczonych do produkcji frytek. Rokrocznie obsadza nimi około 900 ha, łącząc je w 4-letni cykl zmianowania z pszenicą ozimą i rzepakiem. Następstwo tych roślin uwzględnia zapotrzebowanie gleby i upraw w składniki odżywcze oraz zapewnia jak najdłuższe okrycie pól roślinnością, szczególnie w okresie zimowym. Ich zadarnienie pozwala uniknąć znoszenia i spływu materiału glebowego oraz niesionych wraz z nim składników odżywczych i środków ochrony roślin.
W ten sposób gospodarstwo ogranicza ryzyko strat ekonomicznych i zanieczyszczen...