Składniki: 1 i 1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego, 8 ziemniaków, 1 por, 3 cebule, 3 łyżki masła klarowanego, 2 ząbki czosnku, 30 listków czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz, 1 puszka mleczka kokosowego, szczypta chili lub łyżeczka pasty curry, 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru albo 1 łyżeczka startego świeżego imbiru.
Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować. Drobno posiekaną cebulę i pokrojony w plasterki por zeszklić na maśle klarowanym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę dusić. Następnie dodać posiekany czosnek niedźwiedzi i dusić razem. Przełożyć do bulionu i miękkich ziemniaków, pogotować 10 minut. Dodać mleczko kokosowe i imbir, następnie utrzeć blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.