Między innymi dlatego Polska była niekwestionowanym liderem produkcji żyta na świecie, ale w ostatnich latach kilka razy wyprzedziła nas pod tym względem Rosja. W latach 1961–2012 w Polsce wytwarzano średnio 6 milionów ton żyta rocznie. Najwyższy rekordowy poziom 9 540 277 ton produkcji osiągnęliśmy w 1984 r. Od tego czasu areał i zbiory żyta w Polsce systematycznie malały, by w roku 2011 osiągnąć minimum 2 600 676 ton.
Znacznie poprawił się potencjał plonowania
Dlaczego znaczenie żyta zmalało? Część areału
żyta zajęło pszenżyto. Zmieniła się też
w Polce struktura upraw i bardzo atrakcyjną
stała się uprawa kukurydzy. Potencjał plonowania
żyta w latach spadku areału nie był
może duży, ale przecież polskie odmiany, jak
zarejestrowane w 1955 r. Dańkowskie Selekcyjne,
przez dwadzieścia lat nie miało równych
na świecie, a udoskonalona kolejna odmiana
Dańkowskie Złote (zarejestrowana w 1968 r.)
wniosła kolejny postęp.
Obecne odmiany Dańkowskie mają wysoki potencjał plonowania. Od poziomu plonowania odmian populacyjnych podskoczyły o ok. 10% pierwsze odmiany mieszańcowe: Marder (zarejestrowana w 1995r.), Nawid (19...