Rolnicza ekspansja kosmosu odpowiedzią na głód na świecie
Rośliny są chyba jedną z ostatnich rzeczy, jaka kojarzy nam się z kosmosem. Już niedługo może się to zmienić, ponieważ na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej udało się niedawno wyhodować pierwsze warzywa. Więcej informacjio podobnym projekcie na ten temat pod linkiem https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/uprawa/pierwsze-warzywa-wyhodowane-w-kosmosie/.
NASA wraz z firmą Nanoracks postanowiła w 2021 roku zająć się hodowaniem żywności w kosmosie i całkowicie zrewolucjonizować myślenie o uprawach roślinnych. Jeśli plan zostanie zrealizowany, wiele osób żyjących na Ziemi, otrzyma długo oczekiwaną pomoc.
– COVID i problem zmian klimatycznych naprawdę otworzyły nam oczy na kruchość bezpieczeństwa żywnościowego, zarówno w krajach rozwijających się, jak i rozwiniętych. Uważamy, że istnieje ścieżka badawcza, w której przestrzeń kosmiczna może być jednym z rozwiązań przyczyniających się do przezwyciężenia zmian klimatycznych i rosnących zagrożeń związanych ze zmianą klimatu na Ziemi i nadchodzącym widmem głodu – powiedział dyrektor generalny Nanoracks, Jeffrey Manber.
Pierwsza szklarnia na orbicie tuż-tuż
Grupa naukowców z Uniwersytetu Arizony, we współpracy z NASA, opracowała innowacyjne nadmuchiwane szklarnie. Prototyp szklarni testowany może być na Księżycu lub Marsie. Jeśli testy zakończą się sukcesem, urządzenie takie będzie mogło dostarczać świeże jedzenie astronautom podczas długich misji kosmicznych.
Szklarnia wykonana jest z elastycznego materiału, któremu sztywność zapewniono dzięki nadmuchaniu całej konstrukcji. Obieg powietrza w szklarni zintegrowany jest z systemami podtrzymywania życia stacji czy statku kosmicznego.
Pierwsza szklarnia o nazwie StarLab ma być wybudowana przez amerykańską firmę Nanoracks. Dyrektor generalny firmy poinformował, że Centrum Rolnictwa Kosmicznego StarLab opracuje również zrobotyzowane i zautomatyzowane systemy do utrzymania szklarni w przestrzeni kosmicznej, które będzie można później wykorzystać także do poprawy wydajności rolnictwa lądowego.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay