Kto może ubiegać się o dotacje na Rolniczy Handel Detaliczny (RHD)?
Od 21 listopada 2019 roku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa rozpocznie nabór wniosków na dotacje na rozwój rolniczego handlu detalicznego.
Co to jest w ogóle RHD? W skrócie rolniczy handel detaliczny daje szansę rolnikowi na sprzedaż żywności wyprodukowanej i przetworzonej we własnym gospodarstwie bezpośrednio konsumentowi. W tej sprzedaży nie uczestniczy żaden pośrednik, dzięki czemu rolnik może uzyskać wyższą cenę, a klient doskonale wie jaki jest skład danego produktu i w jaki sposób został on wytworzony.
O dotację na rozwój rolniczego handlu detalicznego może ubiegać się rolnik lub współmałżonek ubezpieczony w pełnym zakresie w KRUS.
Rolnik lub małżonek musi już prowadzić lub zamierza rozpocząć prowadzenie przetwórstwa i sprzedaży w ramach RHD. Co istotne, aby prowadzić RHD nie trzeba uzyskiwać wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej.
ARiMR podaje, że lista produktów przetwarzanych i sprzedawanych w ramach RHD obejmuje m.in.
- przetwory z owoców i warzyw, np. soki, dżemy, kiszonki, marynaty, koncentraty;
- przetwory zbożowe: mąki, kasze, płatki, otręby;
- oleje;
- wędliny;
- produkty mleczne, np. jogurty, sery, śmietana.
Na co można przeznaczyć dotację na rozwój rolniczego handlu detalicznego?
Dotacja na rozwój rolniczego handlu detalicznego może wynosić od 10 do 100 tys. złotych.
Polega ona na refundacji do 50% kosztów kwalifikowalnych poniesionych na inwestycje w RHD.
ARiMR za koszty kwalifikowane w przypadku dotacji na RHD uznaje m.in.:
- koszty zakupu maszyn, urządzeń i wyposażenia niezbędnego do prowadzenia działalności w zakresie przetwarzania produktów rolnych,
- koszty budowy lub modernizacji budynków wykorzystywanych do prowadzenia działalności przetwórczej,
- zakup tzw. kontenerów (obiektów budowlanych), gdzie będzie prowadzona działalność przetwórcza, pod warunkiem, że będą one trwale związane z nieruchomością;
- zakup wraz z instalacją maszyn lub urządzeń do przetwarzania i magazynowania, aparatury pomiarowej i kontrolnej.
Natomiast w ramach dotacji na rolniczy handel detaliczny nie można przeznaczyć na zakup środków transportu czy zakup używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu.
Za co będą przyznawane punkty we wnioskach o dotacje na RHD?
Dotacje na rolniczy handel detaliczny będą przyznawane według kolejności sumy uzyskanych punktów.
ARiMR w naborze wniosków na dotacje na RHD będzie przyznawać punkty m.in. za:
- innowacyjność operacji –5 pkt,
- wiek rolnika – tzw. młody rolnik otrzyma 3 pkt,
- inwestycje związane z ochroną środowiska lub przeciwdziałaniem zmianom klimatu – 5 pkt,
- uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości – 3 pkt;
- operacje realizowane na obszarach objętych bezrobociem – do 4 pkt.
Gdzie i w jakim terminie można składać wnioski na dotacje na rolniczy handel detaliczny?
Wnioski na dotacje na rolniczy handel detaliczny można składać w oddziałach regionalnych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Nabór wniosków na tzw. małe przetwórstwo rozpocznie się 21 listopada i potrwa do 20 grudnia 2019 roku.
Jakie produkty można przetwarzać i sprzedawać w ranach RHD?
Poniżej przedstawiamy pełna listę produktów rolnych, które można przetwarzać i zbywane w ramach rolniczego handlu detalicznego:
- Produkty pochodzenia niezwierzęcego;
- Przetwory z owoców: soki owocowe, dżemy, owoce suszone, inne;
- Przetwory z warzyw: kiszonki warzywne, marynaty warzywne, soki warzywne, inne;
- Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki;
- Przetwory z warzyw i grzybów;
- Przetwory z orzechów;
- Przetwory zbożowe: mąki, kasze, płatki, otręby, inne;
- Koncentraty spożywcze: koncentraty warzywne, syropy owocowe, inne;
- Oleje;
- Mleko surowe albo mleko surowe i siara;
- Surowa śmietana;
- Jaja od drobiu;
- Jaja od ptaków bezgrzebieniowych;
- Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele;
- Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone;
- Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone;
- Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone;
- Produkty mięsne;
- Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie;
- Produkty jajeczne
Paweł Mikos