Jak Zielony Ład wpłynie na rolnictwo?
Uczestnicy podnieśli, iż przed ostatecznym uzgodnieniem kształtu WPR na lata 2023–2027 niezbędne jest opracowanie i upublicznienie kompleksowej oceny wpływu proponowanej reformy na rolnictwo pod kątem celów wyznaczonych w Europejskim Zielonym Ładzie, w tym strategii „Od pola do stołu” oraz „Bioróżnorodności”.
Indywidualne podejście poszczególnych krajów do założeń Zielonego Ładu
Zwrócili również uwagę na to, by umożliwić krajom członkowskim indywidualne i racjonalne podejście do osiągania założonych celów, które będzie uwzględniało specyficzne uwarunkowania każdego z nich. W ocenie uczestników debaty więcej wymagań środowiskowych dla rolników i producentów żywności będzie oznaczać wyższe koszty produkcji, które nie są obecnie poparte odpowiednim wsparciem.
Dlatego zadecydowali, aby zmobilizować dodatkowe środki nie tylko z Funduszu Odbudowy, ale ze wszystkich dostępnych źródeł na poziomie europejskim. W przeciwnym bowiem razie to konsumenci poniosą koszty zwiększonych wymagań ze wszystkimi konsekwencjami społeczno-ekonomicznymi. Będzie to szczególnie odczuwalne w krajach o niższym PKB na mieszkańca.
Capping, degresywność i płatności degresywności płatności
Uczestnicy debaty zaapelowali także do Komisji Europejskiej, aby w związku z problemami logistycznymi w łańcuchu żywnościowym spowodowanymi COVID-19 to kraje członkowskie decydowały o wprowadzeniu cappingu, degresywności i płatności redystrybucyjnej w ramach płatności bezpośrednich z I filaru WPR.
Zaproponowali także wprowadzenie możliwości elastycznego rozliczania w okresach trzyletnich rocznych alokacji środków przeznaczonych na ekoschematy. W ten sposób rolnicy nie stracą szansy na uzyskanie tego wsparcia.
Jan Marciszewski
Fot. Pixabay