StoryEditorWiadomości rolnicze

Jaki jest klucz do sukcesu w produkcji ziemniaków jadalnych w niewielkim gospodarstwie?

20.09.2022., 12:09h
Czy na rynku jest miejsce dla niewielkich gospodarstw? Janusz Skrzypek prowadzący z żoną Agnieszką gospodarstwo w Wilkołazie Dolnym na 21 ha przekonuje, że tak. Ich gospodarstwo z powodzeniem wyspecjalizowało się w produkcji ziemniaka jadalnego. 

Gospodarstwo rolne w Wilkołazie Dolnym zbudowane od podstaw

Janusz Skrzypek przejął gospodarstwo rodziców na początku lat 90. ub. wieku. – Rodzice zbudowali je tutaj od podstaw, na gołej ziemi w latach 60. – wspomina rolnik. Gdy zabierał się za prowadzenie działalności na własny rachunek, pod pługiem znajdowało się 10 ha. Obecnie 21.

- W naszym rejonie powiększanie gospodarstwa nie jest łatwym zadaniem – tłumaczy. – Nie ma tu ziemi z zasobów Skarbu Państwa, a te prywatne grunty, które bywają dostępne, są drogie.

Uprawy w gospodarstwie są prowadzone na ziemiach średniej zwięzłości przeważnie klasy IIIa i b, jest też odrobina klasy drugiej i czwartej. – To jedne z lepszych ziem w Wilkołazie. Co ważne, są położone blisko siedziby gospodarstwa – mówi pan Janusz.

Ziemniaki jadalne w miejsce buraka cukrowego

Janusz Skrzypek jest zdania, że jeśli utrzymuje się brak koniunktury na dany produkt, nie należy kurczowo się go trzymać. Właśnie ta zasada sprawiła, że w gospodarstwie pojawiły się w uprawie ziemniaki jadalne.

- W pierwszych latach mojego gospodarowania jedną z głównych upraw w gospodarstwie były buraki cukrowe – wspo...

Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 00:00