Zbyt wysokie koszty produkcji
Według analizy rynku przeprowadzonej przez firmę CE Delft, aby mięso laboratoryjne stało się konkurencyjne, należałoby znacznie obniżyć koszty produkcji. Największe koszty generuje w niej podłoże hodowlane i zawarte w nim czynniki wzrostu oraz białka rekombinowane, zwłaszcza albuminy.
Kiedy produkcja in vitro może się opłacać?
Konsultanci z CE Delft sugerują, że część kosztów inwestycji mogłaby zostać sfinansowana na przykład z dotacji unijnych w ramach Zielonego Ładu. W takie projekty mogliby się również zaangażować darczyńcy non profit.
In vitro nie po drodze z Zielonym Ładem?
Takiej propozycji na pewno nie podzielają europejscy rolnicy. Jeśli w ramach Zielonego Ładu mają być realizowane strategie: bioróżnorodności oraz od pola do stołu, to jak się ma do niej produkcja mięsa z probówki? Nie wpływa ona ani na zachowanie bioróżnorodności, ani na skracanie drogi między polem a stołem. Nie może być zgody na finansowanie produkcji mięsa in vitro z kieszeni wszystkich podatników.
Magdalena Szymańska
Fot. Pixabay