StoryEditorPtasia grypa

Ptasia grypa pod Myśliborzem. Do wybicia 22 tys. indyków

10.01.2020., 20:01h
Potwierdzono 10. ognisko ptasiej grypy, tym razem w woj. zachodniopomorskim w Rościnie. Z powodu wirusa już padło 600 indyków, a kolejne 22 tys. będzie wybitych. Przez ptasią grypę zakaz importu drobiu z Polski wprowadziło kilka państw w tym RPA, Ukraina, Korea Południowa czy Singapur.

Ptasia grypa na fermie indyków w Rościnie w woj. zachodniopomorskim

Jak podaje Zachodniopomorski Urząd Wojewódzki w Szczecinie, w piątek 10 stycznia 2020 roku potwierdzono ognisko ptasiej grypy podtypu H5N8 na fermie indyków w miejscowości Rościn w powiecie myśliborskim. Jest to już 10. ognisko ptasiej grypy w Polsce od końca grudnia 2019 roku i siódme ognisko w 2020 roku.

Wirus H5N8 został potwierdzony na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach. Jest to szczep zjadliwych, który jest śmiertelnie niebezpieczny dla ptactwa, natomiast nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi. 

 

Ponad 22 tys. indyków zostanie wybitych

Z informacji przekazanych przez Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Szczecinie wynika, że od momentu stwierdzenia objawów padło już 600 sztuk ptaków. Na fermie łącznie było utrzymywanych około 22 tys. 600 indyków. Prawdopodobnie wszystkie zostaną zagazowane i zutylizowane.  

Jest to działanie standardowe, która ma zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa ptasiej grypy. 

Służby weterynaryjne od momentu uzyskania informacji pracują na miejscu zdarzenia, a dostęp do fermy zabezpiecza policja – informuje Marek Subocz, wicewojewoda zachodniopomorski. – Wojewoda Tomasz Hinc zwołał na poniedziałek posiedzenie wojewódzkiego zespołu zarządzania kryzysowego, na którym wspólnie m.in. ze służbami weterynaryjnymi, policją, sanepidem, strażą pożarną oraz starostwem powiatowym w Myśliborzu ustalimy kolejne działania – dodaje wicewojewoda. 

 

Ptasia grypa również w woj. lubelskim i wielkopolskim

Jak do tej pory ptasia grypa pojawiła się w woj. lubelskim i wielkopolskim. Na Lubelszczyźnie od końca grudnia 2019 roku odnotowano już 8 ognisk ptasiej grypy: sześć z nich w powiecie lubartowskim i dwa kolejne w powiecie krasnostawskim. Z kolei w Wielkopolsce jak na razie potwierdzono ognisko ptasiej grypy w gospodarstwie we wsi Topola Osiedle w gminie Przygodzice, w powiecie ostrowskim.

 

Hodowcy drobiu muszą pamiętać o bioasekuracji

Służby weterynaryjne przypominają hodowcom drobiu o obowiązku przestrzegania zasad bioasekuracji przy obsłudze drobiu. Zachowanie podstawowych zasad bioasekuracji minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa ptasiej grypy do kurnika. 

Główny Lekarz Weterynarii przypomina, że do podstawowych środków bezpieczeństwa biologicznego należy: 

  • pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
  • zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
  • karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
  • stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
  • stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
  • wyłożenie mat dezynfekcyjnych w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób, a także zapewnienia utrzymania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.

 

Jakie są objawy wirusa ptasiej grypy u ptaków? 

Hodowcy drobiu mają obowiązek jak najszybciej powiadomić lekarza weterynarii o zaobserwowaniu objawów ptasiej grypy. 

Objawy kliniczne wskazujące na ryzyko zarażenia wirusem ptasiej grypy zalicza się: 

  • zwiększona śmiertelność w stadzie, 
  • apatia, 
  • znaczący spadek pobierania paszy i wody; 
  • duszność, 
  • sinica, 
  • wybroczyny, 
  • biegunka, 
  • nagły spadek nieśności, tzw. „lanie jaj” (jaja pozbawione skorup), 
  • objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów.

 

Kolejne państwa zamykają swoje rynki na polskie mięso drobiowe i jaja

Ze względu na wystąpienie w Polsce wirusa ptasiej grypy już kilka państw zdecydowało o wprowadzeniu zakazu importu produktów pochodzących z polskich gospodarstw trudniących się chowem i hodowlą drobiu. 

Na zamknięcie swojego rynku na polskie drób zdecydowały się już: 

  • RPA – zakazem jest objęte teren całej Polski i dotyczy on takich towarów jak: żywy drób, gołębie i inne ptaki; jaja (z wyłączeniem SPF); świeże i mrożone mięso drobiowe;
  • Ukraina – zakaz dotyczy regionów, w których stwierdzono ptasią grypą, a embargo nałożono na: drób, produkty oraz surowce drobiowe, za wyjątkiem produktów drobiowych poddanych obróbce termicznej;
  • Białoruś – ograniczenia dotyczą województwa lubelskiego i takich produktów jak m.in.: żywego drobiu, jaj wylęgowych, mięsa drobiowego, jaj w proszku, puchu i pierza, pasz i dodatków paszowych z drobiu;
  • Hongkong – ograniczenia dotyczą powiatu lubartowskiego w województwie lubelskim i dotyczą: mięsa drobiowego (tusz, elementów, podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) przeznaczonych do spożycia przez ludzi;
  • Armenia – ograniczenia importy z woj. lubelskiego oraz wielkopolskiego takich towarów jak: żywego drobiu; wszystkich produktów z mięsa drobiowego; piór i puchu; jaj konsumpcyjnych i wylęgowych; mączki mięsno-kostnej; pasz i dodatków paszowych, z wyjątkiem dodatków zawierających materiały syntetyczne i chemiczne; polimerowych i kartonowych pudełek, podkładek;
  • Korea Południowa – ograniczenia dotyczy całej Polski o objęło: drób, mięso drobiowe oraz jaja konsumpcyjne; 
  • Singapur – zakaz importu dotyczy terytorium całej Polski o objęto nim żywy drób, mięsa drobiowego, produktów pozyskanych z drobiu i ptaków oraz jaj.

 

Paweł Mikos
Fot. Pixabay

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 22:21