Czy ekologiczna produkcja w gospodarstwie to ciekawa propozycja i alternatywa dla polskich rolników?
W obliczu zbliżającego się Zielonego Ładu i rosnącego zainteresowania konsumentów żywnością eko i bio warto wiedzieć, na czym polega ekologiczne rolnictwo, w jaki sposób przejść konwersję z produkcji konwencjonalnej na ekologiczną i z jakimi kosztami oraz procedurami dla rolnika jest to związane.
Opowiedzą o tym eksperci
Profesor dr hab. Ewa Rembiałkowska z Zakładu Żywności Ekologicznej SGGW w Warszawie opowie o pozytywnym wpływie produkcji ekologicznej na środowisko naturalne i zdrowie człowieka. Dorota Metera z firmy „Bioekspert” wyjaśni cały proces, który musi przejść rolnik, by rozpocząć produkcję ekologiczną w swoim gospodarstwie. Będzie więc sporo informacji o zgłoszeniu, konwersji, kontroli i certyfikacji. Z kolei prof. dr hab. Mariusz Maciejczak, dyrektor Instytutu Ekonomii na SGGW, przedstawi korzyści rolnictwa ekologicznego i koszty inwestycji w nie.
Partnerem spotkania jest bank BNP Paribas. Informacje i zapisy na www.eko.pwr.agro.pl.
Magdalena Szymańska
fot. Pixabay