Zmianowanie roślin w ogrodzie warzywnym: co warto wiedzieć?
Co roku przenosimy różne gatunki z zagonka na zagonek, pamiętając, by warzywa czy zioła z tej samej rodziny botanicznej nie wracały na to stanowisko wcześniej niż po dwóch albo trzech latach. W przypadku bardziej kapryśnych lepiej zachować nawet pięcioletnią przerwę. Warto brać pod uwagę np. rośliny kapustne (krzyżowe), które często goszczą na zagonach przydomowych: kapustę, kalafior, brokuł, kalarepę, a także rzodkiewkę czy rzodkiew. Wszystkie mają tendencję do rozprzestrzeniania kiły kapusty, dlatego przy planowaniu uprawy warto posiać bądź posadzić rośliny o zwiększonej na nią odporności.
Których roślin nie trzeba brać pod uwagę podczas zmianowania?
Istotną sprawą jest także zapotrzebowanie pokarmowe roślin. Rośliny o dużych potrzebach pokarmowych zastąpmy w kolejnym roku rośliną mniej wymagającą, np. po żarłocznym selerze wysiejmy pasternak albo groch, który dodatkowo wzbogaci glebę w azot dzięki brodawkom korzeniowym.
Rabarbar natomiast należy do roślin, które pozostają na tym samym stanowisku przez lata, więc jego pod uwagę przy zmianowaniu brać nie musimy...