Własny tunel foliowy w ogrodzie daje wiele korzyści
Tunele foliowe to konstrukcja, która powinny zagościć na stałe w życiu każdego ogrodnika, chcącego zajmować się swoimi plonami nawet w nieprzyjaznych warunkach. Posiadając tunel koło domu, sezon na zdrowe i naturalne warzywa prosto z ogrodu trwa znacznie dłużej i zaczyna się znacznie szybciej. Jego posiadanie daje wiele korzyści, a do tego zajmowanie się tego rodzaju uprawami jest świetnym sposobem na spędzenie wolnego czasu.
Jakie warzywa i owoce można siać w tunelach foliowych?
Tunele foliowe świetnie nadaje się do upraw roślin ciepłolubnych, do których należą :
- pomidor,
- papryka,
- rzodkiewki,
- szpinaku,
- sałaty,
- cebuli.
W tunelach i szklarniach foliowych sadzi się również różnego rodzaju zioła. Dzięki warunkom panującym wewnątrz są one zazwyczaj znacznie bardziej aromatyczne i cechują się intensywnym smakiem.
Oto co warto posadzić:
Oto co warto posadzić:
- bazylia,
- mięta,
- cząber,
- koper,
- dziurawiec,
- lubczyk,
- melisa.
Jak przygotować tunel foliowy pod uprawę warzyw i owoców?
Śnieg stopniał, a przymrozki powoli odpuszczają - to oznaka tego, że warto zabrać się za przygotowanie tunelu foliowego w ogrodzie pod uprawę. Przede wszystkim po zimie należy dokładnie sprawdzić stan techniczny twojego tunelu foliowego. Jeżeli pojawiły się dziury w folii to należy je załatać, oraz uszczelnić konstrukcję. Dodatkowo, warto użyć środka grzybobójczego, aby zdezynfekować tunel przed rozłożeniem bądź sadzeniem roślin.
Przed rozpoczęciem uprawy gleby w tunelu należy uzupełnić składniki pokarmowe w glebie na podstawie wyników jej analizy chemicznej. Podczas nawożenia należy zwrócić uwagę na odpowiednią ilość wapnia, ponieważ ten składnik trudno uzupełnić w trakcie uprawy.
Ważny jest też fosfor. Zawartość azotu i potasu na tym etapie może być niższa, bo te pierwiastki będą dostarczane w trakcie uprawy. Warto natomiast sprawdzić zawartość magnezu. W części gospodarstw występuje nadmiar tego składnika, najczęściej tam, gdzie stosuje się wapno z magnezem.
Ważny jest też fosfor. Zawartość azotu i potasu na tym etapie może być niższa, bo te pierwiastki będą dostarczane w trakcie uprawy. Warto natomiast sprawdzić zawartość magnezu. W części gospodarstw występuje nadmiar tego składnika, najczęściej tam, gdzie stosuje się wapno z magnezem.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay