Choć zima trwa, w domu na parapetach rozpoczynamy uprawy, czyli wysiew roślin na rozsady.
W pierwszej kolejności kupujemy nasiona, które można wysiać już na początku lutego, czyli kalafiorów, brokułów i kalarepy. Jako naczynia pod uprawę wykorzystujemy doniczki ceramiczne, kuwety do produkcji rozsad, wielodoniczki torfowe (dojrzałą rozsadę sadzimy razem z doniczką, która ulega rozkładowi w glebie) albo palety wielodoniczek. Podłoże gotowe wzbogacone jest składnikami pokarmowymi potrzebnymi roślinom na start. Możemy też sporządzić je samodzielnie z mieszaniny 1:1 torfu i piasku. To podłoże jednak nie jest wolne od patogenów, bezpieczniej więc będzie prażyć je w piekarniku w temperaturze 80°C około 30 minut.
Ponieważ podłoże powinno mieć temperaturę pokojową, należy na kilka dni przed siewem przynieść je do domu, po czym wypełnić nim naczynia, lekko ubić i wyrównać powierzchnię. Nasiona umieszczamy na głębokość około 1 cm w wielodoniczkach po 2–3 sztuki, w kuwetach zachowując odstęp około 3 cm. Do uprawy najlepsze są nasiona otoczkowane lub zaprawione biologicznie, czyli zaprawą na bazie ziół. Można również użyć nasion zaprawianych chemicznie.
Kalafior dobrze współgra ze świetlówkami
Do początków kiełkowania nasion brokułów i kalafiorów trzeba temperatury w okolicach 20°C, po wykiełkowaniu temperaturę obniżamy do 12°C. Wyższa prowadzi do wyciągania się siewek, co dyskwalifikuje je do wysadzania, a jeśli do tego dojdzie słabe oświetlenie (najlepiej naczynia z rozsadą ustawiać na wschodnim bądź południowym parapecie), rozsada łamie się i plącze, ponieważ rośliny są zbyt długie i wiotkie. Dobrze jest doświetlać rośliny świetlówkami umieszczonymi około 1,5 m nad wierzchołkami. Regularnie należy spryskiwać rośliny. Produkcja rozsady trwa około 8 tygodni. Po tym czasie wysadzamy ją do gruntu w rozstawie 40 × 40 cm. Wczesnych odmian nie należy sadzić zbyt głęboko, ponieważ głębsze warstwy ziemi są jeszcze zbyt zimne. Warto również zagony z młodymi roślinami przykrywać folią perforowaną, która ma 300 dziurek na metr kwadratowy, i pozostawić luźno rozłożoną na zagonach do około 3 tygodni, czyli gdy warunki pogodowe nie będą zagrażały uprawom.
Do wczesnej uprawy polecane są kalafiory odmian Divita, Adalento, Frebo, Bering F1 oraz o kolorowych różach: zielonych SGC 8001, pomarańczowych FlamaStar F1 oraz fioletowych Graffiti F1. Wśród brokułów popularnością cieszą się: Besty F1 i Batory F1, a także Monaco F1.
Smaczna wczesna odmiana kalarepy
Rozsadę kalarepy musimy produkować w miejscu nasłonecznionym, czyli na parapecie okiennym o wystawie wschodniej bądź południowej, a niekiedy należy ją doświetlać świetlówkami. Do uprawy wykorzystujemy wielodoniczki, palety wielodoniczek i kuwety. Wielodoniczki są wygodniejsze, bo nie trzeba pikować roślin. W każdej doniczce umieszczamy 2–3 nasiona na głębokość 1,5 cm. Gdy wzejdą, co następuje po upływie około 10 dni, czasem wcześniej, zostawia się tylko najsilniejszą. Słabsze wyrywamy i pikujemy do innych doniczek lub wyrzucamy. Jeśli rozsadę produkujemy w skrzyneczkach, nasiona wysiewamy rzutowo i przykrywamy ziemią. Można również wyznaczyć palcem lub patyczkiem dołki, w których umieścimy nasionka. Gdy rozsada ma około 2 tygodni, należy ją przepikować do pojedynczych doniczek. W okresie do wschodów wymagana temperatura to 15–20°C, po wykiełkowaniu zmniejszamy do 12°C. Czas produkcji rozsady trwa około miesiąca. Po wysadzeniu do gruntu na terenach o łagodnym klimacie już pod koniec marca w rozstawie 25 × 25 warto rośliny przykryć tekturowymi pudłami, folią perforowaną o perforacji około 600 dziurek na metr kwadratowy lub agrowłókniną. Na terenach o ostrzejszym klimacie lepiej wstrzymać się do połowy kwietnia, choć kalarepa dobrze znosi spadki temperatur do –4°C.
Polecane wczesne odmiany to: Dvorsky’ego, Gabi, Wiedeńska Biała i Korist, średnio wczesne: Delikates Biała i Komet F1. Kalarepka Alka o fioletowym zabarwieniu należy, niestety, do odmian późnych.
- Rośliny kapustowate najlepiej wysiewać w wielodoniczkach. Unikniemy pikowania siewek
Małgorzata Wyrzykowska
Fot. Małgorzata Wyrzykowska