Czosnek jest jednym z najzdrowszych i najczęściej używanych w kuchni warzyw. Jest również bardzo łatwy w uprawie i nie ma żadnych szczególnych wymagań. Przy sadzeniu dzielimy główkę czosnku na poszczególne ząbki, które będą z powodzeniem rosły na nasłonecznionym, zacisznym miejscu w ogrodzie lub na tarasie.
Sadzenie czosnku jesienią
Jesienią sadzi się czosnek w październiku lub na początku listopada. W tym terminie sadzi się odmiany ozime czosnku, które są odporne na mróz. Przed zimą rośliny wytworzą mocny system korzeniowy. Czosnki sadzone na jesieni tworzą większe główki. Czosnek posadzony jesienią zbiera się w lipcu.
Gdzie sadzimy i uprawiamy czosnek?
Czosnek najlepiej będzie się czuł posadzony prosto do gleby na słonecznym zagonie w ogrodzie. Jest to jednak bardzo mało wymagająca roślina, którą z powodzenim możemy sadzić i uprawiać również w większych pojemnikach na patio czy tarasie lub w skrzyniach balkonowych. Preferuje podłoże przepuszczalne, lekkie.
Jak sadzimy czosnek?
Oddzielone wcześniej od główki ząbki czosnku sadzimy w warzywniku rzędowo lub w blokach (np. metr na metr). Glebę wcześniej oczyszczamy z chwastów i przekopujemy z przekompostowanym obornikiem, a następnie równamy grabiami. Wyznaczamy za pomącą sznurka rzędy i pogłębiamy je do około 1,5cm łopatką (tak jak na zdjęciu poniżej). Ząbki czosnku sadzimy do powstałego w ten sposób rowka co 25 – 30cm tak, aby znajdowały się całkowicie pod powierzchnią gleby. Ząbki sadzimy czubkiem do góry i korzonkiem do dołu, w pozycji ‘stojącej’. Po posadzeniu podlewamy.
Właściwości i działanie czosnku
Surowcem leczniczym czosnku jest świeża cebula czosnku oraz olejek czosnkowy. Substancje o działaniu leczniczym występujące w nich to m.in. witaminy B, C oraz prowitamina A, a także selen, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Spośród nich najwięcej w czosnku jest witaminy C.
Zawarte w czosnku związki siarki mają działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, ale dodatkowo nadają tej roślinie charakterystyczny zapach. Najbardziej rozpowszechnionym z tych związków w czosnku jest allicyna. Nadaje aromat czosnkowi, ale jednocześnie odpowiada za większość jego prozdrowotnych cech.
Jednak dla tych osób, które chcą korzystać z właściwości czosnku, ale nie przepadają za jego mocnym aromatem, jest wiele sposobów na pozbycie się zapachu lub jego zniwelowanie. Jednym z nich jest ugotowanie ząbków przez około 2-3 minuty. Nieprzyjemny zapach usuwa również dodana do czosnku zielona pietruszka, ziarna palonej kawy, jabłko, tymianek, mięta lub seler.
Dodatkowo, zawarte w czosnku olejki eteryczne leczą przeziębienie oraz infekcje. Preparaty z czosnku korzystnie wpływają na przepływ krwi oraz stan naczyń krwionośnych. Czosnek jest także ceniony przy pomocy w leczeniu ropni, czyraków i wielu innych chorób skórnych.
oprac. Natalia Marciniak-Musiał
fot. pixabay