StoryEditorOgród

Kompostownik w ogrodzie – co do niego wrzucać i gdzie ustawić?

10.10.2019., 12:10h
Jesienią mamy najwięcej resztek roślinnych. Ogławiamy buraki, marchewki. Co zrobić z nacią? Przeznaczyć na kompost. Nie wyrzucajmy niczego, co może trafić do kompostownika, bo tam z odpadów powstanie skarbnica próchnicy, a co za tym idzie – idealny nawóz dla roślin.
W sklepach ogrodniczych mamy możliwość zakupu gotowego kompostu, ale nie mamy pewności, czy nie natrafimy na niepożądane składniki, m.in. drobne strzępy folii lub innego materiału nieorganicznego. Mogą tam również znaleźć się resztki roślin popalonych środkami chemicznymi czy innymi substancjami toksycznymi. Tworząc kompost samemu, znamy jego skład, bo przestrzegamy zasad zgodnych z ekologią. Składowe kompostu, wbrew pozorom, mają duże znaczenie dla jego jakości. Unikajmy zatem resztek zwierzęcych (ale skorupki jaj są mile widziane z uwagi na wapń), a przeznaczajmy nań tzw. materię zieloną. Wszystko, co znajdzie się w kompostowniku (bądź na pryzmie kompostowej), jest przerabiane przez dżdżo­wnice, bakterie i grzyby, a produktem końcowym będzie humus zawierający cenne składniki pokarmowe. Do kompostownika powinny trafić trociny, zrębki drewna, liście, siano, słoma, resztki roślinne, a także resztki domowe, jak obierki z owoców czy warzyw. Mogą tu trafić również fusy od kawy czy herbaty, niewypite resztki naturalnych soków owocowych i wszelkiego rodzaju obornik.

Miejsce dla kompostownika

Zarówno pryzma kompostowa, jak i kompostow...
Pozostało 69% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 23:07