Jego zasięg i nasilenie zależne jest od kilku czynników, głównie od przebiegu pogody, podatności odmiany i nasilenia infekcji. Na przebieg pogody wpływu niestety nie mamy, ale na uprawę odpowiednich odmian już tak, w ograniczeniu skali jej występowania w naszym sadzie również mamy wpływ przez stosowanie różnych środków zapobiegawczych, jakimi są np. właściwe i w porę wykonane zabiegi agrotechniczne.
Tworzy aksospory
Grzyb wywołujący chorobę zimuje w postaci niedojrzałych owocników w zainfekowanych opadłych liściach lub w zmianach na młodych pędach. Owocniki podczas zimy dojrzewają i tworzą askospory (zarodniki grzybów z klasy workowców), które pod wpływem temperatury i wilgoci są uwalniane. Kiełkują i infekują rośliny przez nabłonek w temperaturze od 6 do 26 st. C a podczas warunków optymalnych, czyli w zakresie temperatur pomiędzy 18–24 st. C, wystarczy im 9 godzin wilgotności do skutecznej infekcji. Choroba rozwija się w warstwie między nabłonkiem a epidermą komórek i w procesie tym powstają zmiany, w których tworzą się konidiofory zawierające zarodniki konidialne.
Najgroźniejsze jest porażenie zawiązków owoców
Parc...