Sałata jest o tyle wdzięczną rośliną do uprawy, że może rosnąć po prawie każdym przedplonie, m.in. bobie, kapuście wczesnej, rzodkiewce, a także jako międzyplon, wśród np. pomidorów. Termin siewu odmian poplonowych przypada na pierwszą połowę lipca. Nasiona wysiewamy rzędowo co 25 cm bądź rzutowo. Po wzejściu siewki z dwoma liśćmi właściwymi przerywamy lub flancujemy na miejsce stałe w odstępach 30 × 30 cm.
Na uwagę zasługują sałaty kruche
Wśród odmian dominujących w naszych ogrodach mamy wiele odmian sałaty głowiastej o kolorowych liściach, co pozwoli urozmaicić zagonki i nasze menu. Antedis jest sałatą o szybkim wzroście, przeznaczoną do uprawy poplonowej w gruncie. Nie wykazuje tendencji do gnicia dolnych liści. Tworzy duże, jasnozielone, kształtne główki. Inną odmianą polecaną do uprawy jest Malis, tworząca również jasnozielone, duże główki, odporna na wybijanie pędów kwiatostanowych – nawet przy wysokich temperaturach. Wykazuje tolerancję na tipburn, czyli zamieranie brzegów liści tworzących główkę. Ciekawą odmianą jest Rosemary przeznaczona do letniej uprawy. Ma wspaniały smak oraz wygląd. Charakteryzuje się dużymi czerwonozielonymi, okrągłymi główkami ze ściśle przylegającymi liśćmi. Liście mają pęcherzykowatą strukturę. Jest bardzo plenna. Sahim jest kolejną odmianą z grupy sałat masłowych. Tworzy średniej wielkości główki o ściśle ułożonych, lekko pęcherzykowatych liściach z ciemnoczerwonymi brzegami. Jest odporna na wybijanie w pędy kwiatostanowe. Stanowi element dekoracyjny grządki.
Oprócz gatunków sałaty masłowej na uwagę zasługują również sałaty kruche. Wśród polecanych znajdujemy lodową Maugli, która tworzy ciemnozielone, zwarte główki, bez tendencji do wybijania w pędy kwiatostanowe. Dojrzałość osiąga po 70 dniach od wysiewu. Lodowa Business tworzy duże kuliste do lekko spłaszczonych główki, dobrze wypełnione, ciężkie. Wykazuje dużą tolerancję do wybijania w pędy kwiato-
stanowe, jak i tipburn.
Rumours jest przeznaczona zarówno do wiosennej, jak i jesiennej uprawy. Tworzy średniej wielkości wyrównane główki. Ma ciemno-zielone liście o rewelacyjnym świeżym smaku. Sałata Grazer Krauthauptel to kolejna sałata lodowa o dwubarwnych, rewelacyjnych w smaku i ciekawym kształcie liściach, które dobrze przylegają do siebie, są intensywnie zielone z lekko zabarwionymi obrzeżami na czerwono. Są lekko karbowane na obrzeżach, a powierzchnia liścia jest pęcherzykowata, co dodaje kruchości. Nie wybija w pędy, a jej dolne liście nie
zagniwają.
Sałata rzymska ma duże kształtne główki
Przedstawicielką tworzącą główki podłużne jest sałata rzymska. Gatunek ten tworzy mięsiste liście o słodkawym smaku w kolorze ciemnozielonym, jasnozielonym, czasem z czerwonym zabarwieniem. Tiara tworzy duże, luźne główki o cylindrycznym pokroju, z lekko pęcherzykowatymi liśćmi. Jest to odmiana odporna na wysokie temperatury i nie wybija szybko w pędy kwiatostanowe. Xanadu uważana jest za jedną z cenniejszych odmian. Duże, kształtne główki mają krótkie szypułki i ciasno przylegające, chrupiące i smaczne jasnozielone liście. Lentissima tworzy długie główki o ściśle ułożonych, dużych, jajowatych, żywo zielonych liściach. Liście są twarde, niezwykle kruche i słodkie, o ząbkowatych brzegach.
- Sałata dębolistna
Flamenco, czyli dekoracyjna rozeta z czerwono-zielonych liści
Do sałat liściowych należy m.in. Red Bowl. Tworzy gęstą, puszystą rozetę liści od zielonych po ciemnoczerwone. Wygodne jest to, że liście można obrywać w miarę dorastania, bez konieczności wycinania całej rośliny. Flamenco tworzy bardzo dekoracyjną rozetę czerwonozielonych liści. Nie wykazuje tendencji do wybijania w pędy kwiatostanowe. Podobnie jak u poprzedniej odmiany liście można zrywać według potrzeb. Liście są głęboko powycinane, przypominają liście dębu, są kruche, chrupiące. Batawska sałata Model tworzy okrągłą, dobrze wypełnioną rozetę jasnozielonych liści. Druga batawska sałata Reglice charakteryzuje się wyrazistym smakiem, tworzy jasnozielone główki o chrupiących, soczystych i karbowanych brzegach liści. Lollo Bionda tworzy główki dobrze wypełnione z silnie postrzępionymi jasnymi liśćmi. Nie ma tendencji do wybijania w pędy kwiatowe. Jej kuzynka Lollo Rossa jest bardzo smaczną odmianą o mocno czerwonych, przechodzących w kolor wiśniowy postrzępionych brzegach liści, dzięki temu pięknie się prezentuje wśród innych sałat. Tworzy luźną rozetę z dużych, kędzierzawych liści. Do grupy sałat dębolistnych zaliczamy ciekawą czerwonolistną Oakly, która nadaje się do całorocznej uprawy w gruncie, a także Oakus. Obie charakteryzują się gładkimi, ciemnoczerwonymi, błyszczącymi liśćmi. Pleasance to zielona odmiana sałaty dębolistnej. Tworzy wzniosłą, ciężką rozetę bardzo atrakcyjnie wyglądających liści o dużej zdrowotności.
Małgorzata Wyrzykowska
Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska, Pixabay