Nasiona szpinaku można wysiewać właściwie przez cały rok biorąc pod uwagę termin zbioru:
- na zbiór letni - siew z początkiem kwietnia,
- na zbiór jesienny - siew na początku sierpnia,
- na przezimowanie - przełom sierpnia i września,
- pod osłonami - wysiew już w marcu.
Najpopularniejszy terminem siewu szpinaku jest siew jesienny, który pozwala cieszyć się świeżymi listkami w okresie zimowym.
Kiedy zanosi się na bezśnieżną zimę, szpinak można zabezpieczyć, np. przed wychłodzeniem agrowłókniną. Na runku są też odmiany dobrze zimujące (olbrzym zimowy, Greta F1 czy Monnopa).
Uprawa szpinaku - jakie ma wymagania?
Szpinak jest światłolubny, lubi stanowiska nasłonecznione. Mimo to, urośnie także w lekkim półcieniu, ale wymaga przy tym więcej zabiegów pielęgnacyjnych.
Zdecydowanie unikajmy miejsc zacienionych, gdyż ma tendencję do szybkiego produkowania pędów nasiennych, a to go wyklucza jako warzywo spożywcze.
- Szpinak wymaga ziemi próchniczej, niezbyt lekkiej, głęboko uprawionej, wapiennej i zawsze wilgotnej.
- Stanowisko pod jego uprawę warto odpowiednio przygotować i zadbać o kompost, torf, kompostowaną korę oraz wapno.
- Grządki należy dokładnie odchwaścić, ponieważ te łatwo zagłuszają młode pędy szpinaku.
- Jest dobrym przedplonem dla ogórków, pomidorów, cukinii czy kapusty pekińskiej.
- Szpinak, jako poplon dobrze się czuje na stanowiskach po wczesnych ziemniakach, kapuście, marchwi, grochu i fasoli.
Szpinak sprawdzi się w uprawie współrzędowej. Dobrze rośnie w towarzystwie fasoli tycznej, kapusty, pasternaku, pomidorów, pora, rzepy, rzodkiewki, selera, cukinii, rabarbaru i rumianku oraz truskawki, tymianku, cząbru czy mięty.
Dlaczego warto uprawiać szpinak?
Po prostu, jest smacznym warzywem o szerokim zastosowaniu. Możemy je wykorzystać podczas przygotowania niezliczonej ilości dań od sałatek, poprzez kanapki, naleśniki, pierogi po gotowane dania warzywne, rybne i mięsne.
Ponadto szpinak jest bardzo zdrowy. Warto regularnie go spożywać, ponieważ jest bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nim: beta-karoten, witaminę C, witaminę K, kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas i pierwiastki śladowe oraz przeciwutleniacze.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
Zdjęcie: Pixabay