StoryEditorogród

W jaki sposób ogławianie warzyw wpływa na lepsze owocowanie?

09.07.2020., 13:07h
Ogławianie, czyli usuwanie wierzchołków roślin, jest zabiegiem stosowanym w uprawie pomidorów, papryki, niektórych warzyw dyniowatych. Pozwala na szybsze dojrzewanie owoców oraz lepszy ich wzrost, gdyż składniki pokarmowe zamiast trafiać do pędu głównego, odżywiają owoce.
Rośliny ogławiamy tylko podczas bezdeszczowych dni. Kolejnym warunkiem jest cięcie pędu ostrym i zdezynfekowanym w denaturacie lub innym preparacie sekatorem bądź nożem, zawsze prostym cięciem, by powstała rana miała jak najmniejszą powierzchnię. Ważny jest także stan fitosanitarny. Jeśli widzimy porażone rośliny lub tylko ich części, należy je usunąć, by nie rozprzestrzeniać chorób.

Dyniowate zawsze są dorodne 

Dyniowate, takie jak ogórki, melony, arbuzy czy dynie, nadmiernie się rozrastają, pokrywając duże powierzchnie. Szczególnie te uprawiane na dobrym stanowisku tworzą dużą ilość masy zielonej ze szkodą dla owocowania. Choć liście to aparat asymilacyjny i nie możemy go zbytnio zmniejszać. Prowadzimy rośliny tak, by pozostało na niej do 4 owoców. Gdy owoce osiągną wielkość piłeczki tenisowej (około połowy lipca), skracamy pędy, pozostawiając po 3–4 liście nad ostatnim owocem. Rośliny się rozkrzewiają, a na pędach bocznych powstają kwiaty żeńskie, z których tworzą się owoce. Dyni w sierpniu ucinamy również pędy boczne nad 2. liściem nad ostatnim owocem. Wycinamy również wszystkie pędy nieowocujące, a także...
Pozostało 65% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 15:15