StoryEditorOgród

Wysiej roszponkę teraz, a zimą będziesz cieszyć się jej smakiem

08.09.2020., 12:09h
Roszponka nie jest tak popularna, jak rukola. Warto po nią sięgnąć, bo jest smaczna, zdrowa i stanowi znakomitą bazę do zielonych sałatek. Warto posiać ją teraz, aby zimą cieszyć się jej smakiem.

Roszponka potrzebuje słońca

Roszponka to gatunek warzywa z krótkim okresem wegetacji i można korzystać z niego cały rok. Ma małe wymagania i jest łatwa w uprawie. W handlu dostępne są nasiona dwóch odmian. Jedna ma duże, jasnozielone i podłużne liście, druga tworzy liście ciemnozielone, aromatyczne i bardzo drobne. Obie formy występują przeważnie pod nazwą gatunkową, rzadko kiedy podawana jest odmiana.

Warto dla tego warzywa wybrać stanowisko słoneczne, choć w półcieniu też sobie poradzi. Wysiewamy ją, począwszy od wczesnej wiosny co 2–3 tygodnie na zbiór wiosenny bądź na początku września na zbiór jesienny lub zimowy. Nasiona są bardzo drobne, więc przykrywamy je cienką warstwą gleby, a po wzejściu rośliny przerywamy, pozostawiając co około 15 cm i zachowując odstęp między rzędami w granicach 10–15 cm dla uzyskania dorodnych rozet. Możemy je przerywać stopniowo, w miarę wykorzystywania. W przypadku zastosowania wysiewu rzutowego, równie częstego, rozety będą drobniejsze. Roszponka wymaga wilgoci, w przeciwnym razie nasiona nie wykiełkują, będą słabo rosły, a liście staną się gorzkie.

Pierwsze liście do zbioru uzyskamy z siewu wrześniowego zimą. Pomimo że jest to roślina mrozoodporna, warto wyściółkować ją gałązkami, słomą lub włókniną. Nie dopuśćmy do pojawienia się kwiatów – wówczas rośliny tracą wartość użytkową i należy je wyrwać.


Małgorzata Wyrzykowska

Zdjęcie: Małgorzata Wyrzykowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 05:05