Zwiększonego zapotrzebowania na energię nie zaspokoją zboża i śruty wysokobiałkowe. Mieszanki paszowe muszą być uzupełniane w wartościowe tłuszcze. Natłuszczona pasza dla świń przynosi szereg korzyści: jest nośnikiem witamin A, D3, E i K oraz źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pełni funkcję izolatora termicznego, chroni organy wewnętrzne przed urazami, wzbogaca smak i poprawia konsystencję paszy, powoduje mniejsze zużycie mieszanki paszowej, zmniejsza pylenie paszy oraz zwiększa przyrosty masy zwierząt.
Przez lata w produkcji trzody chlewnej dążono do redukcji tłuszczu w tuszy, z wyjątkiem tłuszczu śródmięśniowego, który jest niezbędny do uzyskania dobrego smaku mięsa. Zawartość tłuszczu śródmięśniowego, decydującego o cechach sensorycznych mięsa, powinna wynosić około 2,2%. Często przy żywieniu dawkowanym i restrykcyjnym jego poziom jest znacznie niższy. Tłuszcz dodany do paszy w ilości do 3% nie ma wpływu na grubość słoniny na grzbiecie i tym samym nie pogarsza procentu mięsności tuszy.
Na właściwości jakościowe mięsa wpływa w dużym stopniu skład tłuszczu podawanego w paszy (proporcja kwasów n...