StoryEditorBydło mięsne

Czy ministerstwo rolnictwa zgodzi się na bezpieczny ubój bydła na pastwisku?

03.03.2020., 10:03h
Pod koniec ubiegłego roku Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Rasy Zachowawczej Polska Czerwona, w typie mięsnym złożył w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi rekomendację w sprawie rzeźni rolniczych, a w szczególności uboju na pastwisku.

Ważna kwestia uboju zwierząt na pastwisku

Co prawda 18 lutego br. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie rzeźni rolniczych, które m.in. wprowadza ułatwienia w zakresie wymagań weterynaryjnych odnoszących się do rzeźni o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw i tym samym spełniona została jedna z rekomendacji Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Rasy Zachowawczej Polska Czerwona, w typie mięsnym. Niemniej Związek, w wysłanym do ministerstwa piśmie zwraca również uwagę na jakże ważną kwestię uboju zwierząt na pastwisku.

Czytamy w nim:

"Mając na uwadze doświadczenie członków naszego związku i odbytych kilka wizyt oboczych do Austrii oraz Niemiec, w tym jedną wspólnie z Głównym Lekarzem Weterynarii – dr. Bogdanem Konopką, pragniemy przedstawić naszą rekomendację ws. rzeźni rolniczych. Ze względu na dynamicznie zwiększającą się w Europie Zachodniej świadomość i popyt konsumentów na mięso z uboju bezstresowego oraz wyraźnie zauważalny trend w poprawie dobrostanu zwierząt, koniecznym wydaje się wprowadzenie w Polsce tzw. rzeźni rolniczych, biorąc pod uwagę rodzaj...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 23:30