Ważna kwestia uboju zwierząt na pastwisku
Co prawda 18 lutego br. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie rzeźni rolniczych, które m.in. wprowadza ułatwienia w zakresie wymagań weterynaryjnych odnoszących się do rzeźni o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw i tym samym spełniona została jedna z rekomendacji Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Rasy Zachowawczej Polska Czerwona, w typie mięsnym. Niemniej Związek, w wysłanym do ministerstwa piśmie zwraca również uwagę na jakże ważną kwestię uboju zwierząt na pastwisku.
Czytamy w nim:
"Mając na uwadze doświadczenie członków naszego związku i odbytych kilka wizyt oboczych do Austrii oraz Niemiec, w tym jedną wspólnie z Głównym Lekarzem Weterynarii – dr. Bogdanem Konopką, pragniemy przedstawić naszą rekomendację ws. rzeźni rolniczych. Ze względu na dynamicznie zwiększającą się w Europie Zachodniej świadomość i popyt konsumentów na mięso z uboju bezstresowego oraz wyraźnie zauważalny trend w poprawie dobrostanu zwierząt, koniecznym wydaje się wprowadzenie w Polsce tzw. rzeźni rolniczych, biorąc pod uwagę rodzaj...