Z trendami w produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie, które przedstawił dr hab. Benedykt Pepliński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, mogli zapoznać się uczestnicy konferencji zorganizowanej w Uniejowie przez firmę Trouw Nutrition Polska.
Tendencje w Polsce i na świecie pokazują postępującą koncentrację, choć u nas na znacznie mniejszym poziomie. Zmniejsza się liczba gospodarstw, a zwiększa się wielkość stad. W Polsce jednak obserwuje się zbyt wolny wzrost liczby rozwojowych stad, na co wpływ mają ustawy i przepisy, które zawężają funkcjonowanie gospodarstw z produkcją zwierzęcą, jak chociażby ograniczanie obrotu ziemią rolną, a także zaostrzanie wymogów prowadzenia produkcji rolnej (ustawa nawozowa).
Tendencje w Polsce i na świecie pokazują postępującą koncentrację, choć u nas na znacznie mniejszym poziomie. Zmniejsza się liczba gospodarstw, a zwiększa się wielkość stad. W Polsce jednak obserwuje się zbyt wolny wzrost liczby rozwojowych stad, na co wpływ mają ustawy i przepisy, które zawężają funkcjonowanie gospodarstw z produkcją zwierzęcą, jak chociażby ograniczanie obrotu ziemią rolną, a także zaostrzanie wymogów prowadzenia produkcji rolnej (ustawa nawozowa).
W latach 2005-2016 spadła liczba ferm trzody chlewnej w Polsce
Pomimo że spadek pogłowia świń w Polsce wyhamował, trend spadkowy w liczbie loch, zdaniem eksperta z UP w Poznaniu, jeszcze się nie skończył. Wciąż zła jest struktura pogłowia zwierząt w Polsce. Stada w Danii mają średnio 3764 świnie, a w Polsce utrzymuje się przeciętnie 64 sztuki trzody chlewnej. Według danych z 2016 roku średnio utrzymuje się w gospodarstwie za...