StoryEditorŚwinie

Jak wzmocnić naturalną odporność świń?

23.05.2022., 09:05h
Współczesne tuczniki charakteryzują się dużą zmiennością pod względem parametrów tucznych i rzeźnych. Ich pełny potencjał genetyczny objawi się wyłącznie w odpowiednich warunkach produkcyjnych, dlatego zachowanie dobrostanu środowiskowego jest jednym z warunków powodzenia w produkcji świń, a praca lekarza weterynarii opiekującego się stadem powinna obejmować także stałą ocenę i korektę warunków środowiskowych.

Uwagę na to, jak duże znaczenie w ochronie przed chorobami mają profilaktyka środowiskowa i kontrola warunków bytowych, zwracał lekarz weterynarii Bogusław Zakrzewski z MSD Animal Health podczas XVI Forum Zootechniczno-Weterynaryjnego w Poznaniu. Wskazywał, że w przeciwnym razie pojawiają się ograniczenia funkcjonowania układu odpornościowego i zwiększa podatność na zakażenia.

Należy kontrolować warunki środowiska, w którym przebywają zwierzęta, ponieważ wszystko, co nieprzewidywalne w pomieszczeniu i w kojcu, jest dla nich źródłem stresu. Organizm skupia się wówczas na zwalczaniu negatywnych bodźców, zakłócone zostaje trawienie w jelitach, zwalniają procesy mające wykorzystywać energię zawartą w paszy do wzrostu. Procesy metaboliczne przechodzą w kataboliczne, a energia jest tracona z powodu rozkładu tkanki mięśniowej – wyjaśniał prelegent.

Wizyty na fermach w celu wykrywania błędów środowiskowych stanowią dobrą okazję dla wielu obserwacji oraz analiz i są jednym z elementów zwiększających szanse na produkcję bez antybiotyków lub ograniczenie ich wykorzystania. Niedostateczna wentylacja pomieszczeń, przeciągi, zbyt niska tempera...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. grudzień 2024 14:15