W okresie letnim zadbaj o dobrej jakości pastwisko
Dawka dla krów mamek składa się głównie z pasz objętościowych. Latem podstawą w żywieniu jest pastwisko. Przy wypasie priorytetem dla każdego hodowcy powinna być odpowiednia jakość pastwisk – m.in. dobry skład botaniczny skarmianych zielonek pastwiskowych i ich wysoka wydajność. Jeśli pastwisko będzie zachwaszczone i zaniedbane (brak nawożenia, brak pielęgnacji takiej jak np. wykaszanie niedojadów) to krowy będą potrzebowały dodatkowej paszy (jak np. sianokiszonka), co znacznie podniesie koszty produkcji. Dobrze jest, jeśli w sezonie pastwiskowym krowy poza zielonką otrzymują dodatek słomy np. jęczmiennej, która jest dobrym źródłem energii.
Zimowe żywienie krów mamek
Zimą żywienie krów mięsnych opiera się przede wszystkim na kiszonkach (np. kiszonka z traw), słomie i sianie (najczęściej podawanym do woli). Często stosuje się także produkty uboczne, pochodzące z przemysłu rolno-spożywczego takie jak: wywary gorzelniane, młóto browarniane, wysłodki buraczane czy wytłoki jabłkowe. Należy pamiętać o dodatku mieszanki witaminowo-mineralnej i lizawek.