Opasy pozawalają wykorzystać trudno dostępne użytki zielone
– Bydło mięsne jest i musi być, mamy bowiem dużo trwałych użytków zielonych, których nie możemy zaorać, bo mamy utrudniony dostęp. Bydło mięsne pozwala nam lepiej wykorzystywać potencjał produkcyjny gospodarstwa poprzez zagospodarowanie słabszych, trwałych użytków zielonych – wyjaśnia prezes zarządu Bożena Nyszk.
Kiedyś w gospodarstwie regularnie prowadzony był opas byków. Pod koniec ubiegłego roku sprzedano 6 ostatnich sztuk. Rezygnacja spowodowana była brakiem miejsca i warunków do bezpiecznego przetrzymywania dużych sztuk.
– Musielibyśmy zainwestować w infrastrukturę, a nie czas na modernizację, bo wiadomo, każda to spora inwestycja, a w tak dużym gospodarstwie potrzeb jest mnóstwo – mówi Kazimierz Gimbut, zootechnik gospodarstwa.
Produkcja i sprzedaż odsadków limousine
W Liskach skupiono się więc na produkcji i sprzedaży odsadków. Zarządzający stadem mięsnym przez lata dążyli do tego, by było ono w jak najwyższym stopniu czystorasowe. W ubiegłym roku znacznie zmniejszył się udział sztuk mieszańcowych i w tej chwili stado jest w ponad 95% w czystej rasie limousine....