StoryEditorBydło mięsne

Jaka pasza dla opasów jest najlepiej zbilansowana pod względem białka i energii?

23.11.2020., 00:11h
Opas bydła w ostatnich latach stał się bardzo popularny w wielu gospodarstwach rezygnujących z produkcji mleka. Podobnie jest w gospodarstwie Agnieszki i Rafała Kurzyńskich, którzy postanowili wykorzystać zasoby swojego gospodarstwa i rozpocząć chów bydła mięsnego.

Ryzykowny zakup cieląt

Gospodarze wygasili produkcję mleka w 2018 roku i zajęli się opasem bydła mięsnego. Do tego celu zaadaptowali stodołę, a następnie przekształcili halę garażową o lekkiej konstrukcji na bukaciarnię. Zwierzęta utrzymywane są luzem na głębokiej ściółce, która usuwana jest co 5 tygodni. Cielęta odsadki kupowane są w różnym wieku i w partiach po 5–20 sztuk. I właśnie zakup cieląt stanowi jeden z najbardziej ryzykownych elementów tej produkcji.

Pasze tylko dobrej jakości

Najbardziej rozczarował nas zakup na Litwie, gdy na miejscu cena okazała się dwa razy wyższa od wcześniej ustalonej – wspomina Józef Kurzyński, który przekazuje pałeczkę w gospodarstwie synowi. Większość zakupionych zwierząt stanowią jednak osobniki z polskich hodowli. Bydło opasane jest tutaj intensywnie, tak by w wieku 20 miesięcy uzyskiwało masę ciała wynoszącą ponad 700 kg. Podstawą żywienia bydła są: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, słoma, śruta sojowa non GMO, śruta zbożowa oraz dodatki mineralno-witaminowe.
Jeżeli zadbamy o to, aby pasze te były dobrej jakości, to w pełni pokryją one zapotrzebowanie pokarmowe s...
Pozostało 73% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 10:15