Fermentowane produkty znajdują coraz częstsze zastosowanie w żywieniu trzody chlewnej. Fermentacja to proces, w którym powstaje kwas mlekowy, który pomaga w utrzymaniu dobrego zdrowia jelit. Nie tylko więc probiotyki dodawane do pasz wpływają znacząco na zdrowotność świń, ale również te wytworzone w czasie fermentacji.
Nowoczesne systemy żywienia świń na mokro umożliwiają poddanie paszy wstępnej fermentacji. W tym celu pasza pełnoporcjowa gromadzona jest w zbiorniku, w którym temperatura wynosi około 20°C, jest rozcieńczana wodą lub produktami odpadowymi wraz z dodatkiem szczepów bakterii kwasu mlekowego. Pasza sfermentowana w sposób kontrolowany ma niskie pH, dzięki czemu redukuje w istotnym stopniu patogeny, takie jak Salmonella czy Escherichia coli. Tym samym poprawia status zdrowotny stada, a co za tym idzie rzadziej konieczne są interwencje weterynaryjne. Proces fermentacji można jednak wykorzystać nie tylko w żywieniu świń na mokro. Na rynku zaczynają pojawiać się fermentowane komponenty białkowe w formie suchej. Badania pokazują, że zboża poddane fermentacji także wykazują większą wartość odżywczą.
Nowoczesne systemy żywienia świń na mokro umożliwiają poddanie paszy wstępnej fermentacji. W tym celu pasza pełnoporcjowa gromadzona jest w zbiorniku, w którym temperatura wynosi około 20°C, jest rozcieńczana wodą lub produktami odpadowymi wraz z dodatkiem szczepów bakterii kwasu mlekowego. Pasza sfermentowana w sposób kontrolowany ma niskie pH, dzięki czemu redukuje w istotnym stopniu patogeny, takie jak Salmonella czy Escherichia coli. Tym samym poprawia status zdrowotny stada, a co za tym idzie rzadziej konieczne są interwencje weterynaryjne. Proces fermentacji można jednak wykorzystać nie tylko w żywieniu świń na mokro. Na rynku zaczynają pojawiać się fermentowane komponenty białkowe w formie suchej. Badania pokazują, że zboża poddane fermentacji także wykazują większą wartość odżywczą.