StoryEditorŚwinie

Mikotoksyny często obecne w paszy. Jak im przeciwdziałać?

19.08.2019., 13:08h
Pobieranie nawet niewielkich ilości mikotoksyn w paszy, ale przez dłuższy czas może być przyczyną zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, a także zmniejszenia pobierania paszy, obniżenia przyrostów masy ciała zwierząt oraz występowania chorób wskutek osłabienia układu odpornościowego. Najczęstszym jednak objawem jest spadek wskaźników reprodukcyjnych, co znacząco wpływa na wyniki ekonomiczne chowu trzody chlewnej.
Mikotoksyny to toksyczne substancje chemiczne wytwarzane przez pewne rodzaje pleśni i grzybów rozwijających się zwłaszcza na zbożach. Mikotoksyny są produktami wtórnego metabolizmu grzybów strzępkowych należących do rodzajów Aspergillus, Penicillinum i Fusarium. Należy pamiętać, że nie wszystkie pleśnie są toksyczne, dlatego nie zawsze zapleśniałe zboże zawiera mikotoksyny i odwrotnie – brak pleśni nie oznacza, że zboże jest od nich wolne. Ze względu na efekty toksyczne i odporność na wysoką temperaturę obecność toksyn grzybiczych w zbożu i paszach stanowi zagrożenie dla zdrowia zwierząt, a także ludzi.

Jak dochodzi do skażenia pasz mikotoksynami?

Zanieczyszczenie pasz mikotoksynami w dużym stopniu zależy od warunków środowiska, które umożliwiają wzrost pleśni. Zboża mogą ulec zanieczyszczeniu w każdym momencie – począwszy od rozwoju rośliny na polu, poprzez zbiór, jak też w trakcie obróbki, przechowywania i transportu. Uprawy mogą być atakowane przez więcej niż jeden grzyb, a ponieważ jeden gatunek może produkować więcej niż jedną mikotoksynę, rośliny mogą być zanieczyszczone przez wiele toksyn jednocześnie. Współwystępow...
Pozostało 87% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 07:30