StoryEditorwiadomości z branży

Mniej antybiotyków i igieł

05.07.2021., 15:07h
Antybiotyki wciąż pozostaną ważnym narzędziem w walce z chorobami, jednak musimy je stosować racjonalnie. Potrzebna jest zmiana świadomości oraz poprawa warunków utrzymania i bardziej dostosowane żywienie. Ważnym elementem w redukcji stosowania antybiotyków są szczepienia, a te wykonywane bez użycia igieł dodatkowo ograniczają stres i transmisję chorób.
Do 2030 roku Unia Europejska powinna zmniejszyć zużycie antybiotyków w produkcji zwierzęcej o 50%. Od 1 czerwca br. obowiązuje kodeks rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii, a od 28 stycznia 2022 roku będzie obowiązywało zbieranie danych o ich wykorzystaniu z poziomu gospodarstw. Będą wydawane wyłącznie na receptę, a ich profilaktyczne stosowanie będzie dozwolone tylko w szczególnych przypadkach.
 
Konieczność zmniejszania stosowania antybiotyków wynika przede wszystkim z narastającego problemu lekooporności bakterii, które powodują choroby zarówno u świń, jak i u ludzi. Jakie są możliwości ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji trzody chlewnej bez pogorszenia efektywności chowu, wskazywali w Krakowie eksperci podczas międzynarodowej konferencji zorganizowanej dla specjalistów z zakresu chorób świń.

W Polsce zużycie antybiotyków wciąż jest za duże

Dzięki dotychczasowym działaniom do 2018 roku zużycie antybiotyków w Unii Europejskiej spadło o 34%. Niestety, w Polsce w tym okresie ich stosowanie w produkcji zwierzęcej wzrosło. Nowe przepisy Komisji Europejskiej ogranic...
Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 23:03