StoryEditorŚwinie

Poprawa odporności świń poprawia opłacalność chowu. Jak to osiągnąć?

13.05.2022., 13:05h
Odpowiednio działający układ odpornościowy w znacznym stopniu wpływa na opłacalność produkcji świń. Występuje szereg czynników, które wzmacniają działanie tego układu, przez co oddziałują na zdrowotność, a w dalszej kolejności na produkcyjność zwierząt.

Rozwój systemu odpornościowego u świń rozpoczyna się we wczes­nym okresie ciąży. Limfocyty B i T pojawiają się w śledzionie i grasicy u 30–40-dniowego płodu, by stopniowo zwiększać swoją ilość aż do końca ciąży. Płód jest w stanie odpowiedzieć reakcją immunologiczną, gdy zostanie narażony na drobnoustroje chorobotwórcze. Łożysko nie pozwala jednak na przemieszczanie przeciwciał i komórek odpornościowych między lochą a płodem, więc przeżycie po porodzie zależy od przeciwciał matczynych zawartych w siarze i mleku.

Siara przekazuje składniki odżywcze, przeciwciała, komórki odpornościowe (fagocytujące, limfocyty), hormony (prolaktynę i kortyzol istotne w regulacji wzrostu komórek nabłonkowych jelit), czynniki wzrostu, a także białka przeciwdrobnoustrojowe. Po przyjęciu siary przez prosięta matczyne immunoglobuliny (IgG, IgM, IgA), dzięki całkowitej przepuszczalności jelit, przenikają do krwiobiegu. W ciągu 24 godzin IgG przechodzi z siary do krwi, osiągając koncentrację w surowicy identyczną z koncentracją u lochy.

Jak przebiega nabywanie odporności?

Odporność może być wrodzona (naturalna, nieswoista) bądź nabyta (swo...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. listopad 2024 09:30