Jakie są ograniczenia w stosowaniu rzepaku
Stosowanie produktów rzepakowych jest ograniczone ze względu na wymagania żywieniowe prosiąt i warchlaków i ich dużą wrażliwość na substancje antyżywieniowe oraz dużą zawartość włókna. Mieszanki dla zwierząt młodych powinny charakteryzować się dużą koncentracją energii, białka oraz lizyny, ale także bardzo dobrą strawnością i smakowitością, żeby zapewnić odpowiednie przyrosty i zdrowotność.
Produkty rzepakowe zawierają związki fenolowe oraz fityniany. Pierwsze z nich, wchodząc w reakcję z białkiem paszy, prowadzą do obniżenia jego wykorzystania oraz są przyczyną, wraz z glukozynolanami, gorzkiego smaku paszy. W rezultacie może dochodzić do zmniejszenia pobrania paszy przez świnie, co w konsekwencji odbija się ujemnie na przyrostach i zdrowotności zwierząt. Same glukozynolany nie są szkodliwe, jednak w organizmie zwierzęcym ulegają rozkładowi przez enzym mirozynazę, występujący w nasionach rzepaku, do związków toksycznych, które powodują zaburzenia w funkcjonowaniu narządów.
Produkty przetwarzania nasion rzepaku
W żywieniu znaczenie ma jakość stosowanego białka, a wartość bi...