Tłuszcze mają prawie trzykrotnie więcej energii metabolicznej niż węglowodany czy białka, więc zastąpienie nawet niewielkiej ilości zboża tłuszczem pozwala istotnie zwiększyć koncentrację energii w paszy. Skarmianie pasz z dodatkiem oleju jest szczególnie zalecane w okresie upałów, gdyż poprawia współczynnik wykorzystania paszy. Przemiany tłuszczów nie powodują wydzielania tak dużych ilości ciepła przez organizm, jak ma to miejsce w przypadku przemiany węglowodanów. Dzięki temu świnie, szczególnie maciory, łagodniej przechodzą stres cieplny, kiedy przy wysokich temperaturach zmniejszają się apetyt i pobieranie paszy.
Ponieważ natłuszczanie zwiększa koncentrację energii, świnie pobierają mniej mieszanki z dodatkiem tłuszczu (5-procentowy dodatek tłuszczu obniża zużycie paszy średnio o 3–5%). Jednocześnie wraz ze zmniejszonym pobraniem paszy koncentracja białka, a konkretnie aminokwasów egzogennych (lizyny, metioniny) oraz witamin i składników mineralnych w mieszance ze zwiększoną zawartością tłuszczu powinna być wyższa.
Tłuszcz ma swoje zalety
Tłuszcz dodany do paszy w ilości do 3% nie ma wpływu na grubość słoniny na gr...