StoryEditorPieniądze dla rolników

Czy rolnik może zarobić na Rolniczym Handlu Detalicznym, piekąc chleb?

11.12.2022., 10:12h
Wojciech Niemyjski z miejscowości Twarogi-Mazury w gminie Perlejewo prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni około 10 ha. Wcześniej dominującą gałęzią produkcji była w nim hodowla trzody chlewnej, później bydła opasowego, a obecnie głównym produktem powstającym w zagrodzie jest chleb wypiekany według tradycyjnej receptury.

Wojciech Niemyjski zupełnie przez przypadek zajął się wypiekiem chleba. Przyczynkiem do tego było między innymi jego hobby.

Rolnik rozpoczął rolniczy handel detaliczny 2 lata temu

– Tata jest myśliwym i podczas jednego z polowań kolega poczęstował go chlebem domowej roboty, który tacie bardzo smakował. Po powrocie z polowania próbował upiec taki chleb w domu. Udało się mu to bardzo szybko i stopniowo zaczął piec coraz więcej bochenków, które trafiały również do znajomych. Chętnych na nasz chleb stale przybywało, więc około 2 lat temu tata zarejestrował działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego – mówi Klaudia Niemyjska, córka pana Wojciecha.

Ukończyła technikum gastronomiczne w Ostrożanach, ale wybór szkoły nie miał związku z obecnym zajęciem.

– Do szkoły gastronomicznej w Ostrożanach poszłam ze względu na jej dobrą opinię i dlatego że wybierało się do niej kilku moich znajomych. Wówczas nie przypuszczałam, że kiedyś będę zajmowała się wypiekiem chleba. Jeszcze przed ukończeniem nauki tata wytwarzał pieczywo, a ja mu w tym tylko pomagałam. Po ukończeniu szkoły w pełni zaangażowałam się w pieczenie chleba...

Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 00:56