Produkcja żywności bez udziału środków chemii rolnej i spożywczej, bez modyfikacji genetycznych i jednocześnie z troską o dobrostan zwierząt i ochronę bioróżnorodności, to zalety z powodu jakich konsumenci sięgają po produkty pochodzące z gospodarstw ekologicznych. Jednak ich producent musi uzyskać certyfikat poświadczający, że jego gospodarstwo jest ekologiczne. Niestety jego uzyskanie kosztuje sporo wysiłku. Ten przewodnik powinien w jakimś stopniu usprawnić i zrozumieć całą procedurę jego uzyskania.
Jakie są ogólne cele produkcji ekologicznej?
Możliwości jakie daje rolnikom, konsumentom i środowisku produkcja ekologiczna jest wiele. W sposób pośredni i bezpośredni wpływa ona na:
- przyczynianie się do ochrony środowiska i klimatu;
- utrzymywanie długotrwałej żyzności gleby;
- przyczynianie się do wysokiego poziomu różnorodności biologicznej;
- znaczne przyczynianie się do utrzymania nietoksycznego środowiska;
- przyczynianie się do wysokich norm dobrostanu zwierząt oraz – w szczególności – do zaspokajania potrzeb behawioralnych charakterystycznych dla danego gatunku zwierząt;
- zachęcanie do stosowania krótkich łańcuchów dostaw i produkcji lokalnej w różnych obszarach Unii;
- zachęcanie do zachowania ras rzadkich lub lokalnych ras zagrożonych wyginięciem;
- przyczynianie się do rozwoju podaży materiału genetycznego roślin dostosowanego do szczególnych potrzeb i celów rolnictwa ekologicznego;
- przyczynianie się do wysokiego poziomu różnorodności biologicznej, w szczególności poprzez stosowanie zróżnicowanego materiału genetycznego roślin, takiego jak ekologiczny materiał heterogeniczny i odmiany ekologiczne nadające się do produkcji ekologicznej;
- wspieranie rozwoju ekologicznej hodowli roślin, aby przyczyniać się do sprzyjających perspektyw gospodarczych dla sektora ekologicznego.
Czym jest rolnictwo i żywność ekologiczna?
Zarówno rolnictwo ekologiczna jak i żywność ekologiczna, to nie tylko skróty myślowe, ale terminy prawne, zastrzeżone dla systemu produkcji ekologicznej. Jest ona zdefiniowana legislacyjnie na poziomie Unii Europejskiej, podlega obowiązkowej kontroli i certyfikacji oraz uprawnia do znakowania produktów jako ekologiczne, biologiczne i organiczne oraz do znakowania ich tzw. zielonym listkiem, jako logo, takie samo w całej UE.
Rola jednostki certyfikującej gospodarstwa ekologiczne
Jednostki certyfikujące mają za zadanie kontrolę i nadzór nad producentami oraz sam proces przeprowadzenia certyfikacji. Aby móc wykonywać swoje funkcje, muszą one posiadać akredytację nadaną przez Polskie Centrum Akredytacji oraz stosowne upoważnienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zakres upoważnienia jednostek uprawnia je do kontroli i certyfikacji z zakresu: ekologiczna uprawa roślin i utrzymanie zwierząt, zbiór ze stanu naturalnego, pszczelarstwo, produkty akwakultury i wodorosty morskie, przetwórstwo produktów ekologicznych oraz produkcja pasz i drożdży, wprowadzanie na rynek produktów ekologicznych, w tym importowanych z państw trzecich.
W naszym kraju zarejestrowanych jest 13 firm certyfikujących, których rejestr i zakres upoważnień znajduje się na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to:
- Agro Bio Test
- Bioekspert
- PCNB
- PNG
- Ekogwarancja PTRE
- Cobico
- Biocert Małopolska
- TUV Rheinland Polska
- Centrum Jakości Agro Eko
- SGS
- DQS
- Bureau Veritas
- Krajowe Centrum Badań i Certyfikacji „Gwarantowana Jakość”
Jakie są ogólne zasady ekologicznej produkcji roślinnej i zwierzęcej?
Do podstawowych zasad produkcji ekologicznej roślinnej należą zagadnienia wymienione w artykułach 5-9 rozporządzenia:
- Płodozmian – min. 4-letni, w tym uprawa roślin użyźniających glebę, co zwiększy urodzaj i różnorodność biologiczną;
- Używanie własnych nawozów organicznych – obornika, kompostów, nawozów zielonych, unikając nawozów sztucznych;
- Brak herbicydów – czyli chemicznych środków chwastobójczych, zamiast tego odchwaszczanie mechaniczne;
- Ochrona roślin ograniczona ze względu na brak chemicznych środków ochrony roślin, zamiast zwalczania szkodników – zapobieganie im poprzez bioróżnorodność;
- Materiał siewny eko – rozmnażany wegetatywnie, pochodzący z reprodukcji ekologicznej (wyjątkowo można ubiegać się w WIORiN o zgodę na wykorzystanie materiału siewnego konwencjonalnego).
Wśród ogólnych zasad ekologicznej produkcji zwierzęcej wyróżnia się:
- Dobrostan zwierząt;
- Całoroczny dostęp do wybiegów;
- Odpowiednia powierzchnia stanowisk;
- Wypas pastwiskowy latem;
- Dostęp do światła dziennego w budynkach inwentarskich;
- Obfita świeża ściółka;
- Stały dostęp do wody i pasz;
- Własne pasze – zakaz stosowania w nich antybiotyków, hormonów, aminokwasów, konserwantów oraz ograniczenia dotyczące zakupu;
- Opieka weterynaryjna opierająca się na środkach naturalnych i homeopatii, a w przypadku korzystania z leków konwencjonalnych, karencja jest dwukrotnie wydłużona;
- Podaż azotu – do 2DJP/ha, co oznacza do 170 kg azotu/ha/rok.
Co powinny zawierać wniosek i zgłoszenie?
Jak wynika z danych Krajowego Centrum Badań i Certyfikacji „Gwarantowana Jakość” są to:
- podstawę prawną, normy i/lub inne dokumenty normatywne, na zgodność z którymi Producent zwraca się o certyfikację,
- nazwę i/lub imię i nazwisko Producenta, dane osobowe i kontaktowe, adres fizycznej lokalizacji; znaczące aspekty jego procesu i działań oraz wszystkie właściwe prawne zobowiązania,
- oświadczenie Producenta, że informacje zawarte we wniosku i zgłoszeniu zostały wypełnione po uprzednim zapoznaniu się z zasadami produkcji ekologicznej wraz z deklaracją stosowania się do wymienionych zasad,
- wyrób, który ma zostać poddany procesowi certyfikacji,
- ogólne informacje dotyczące Producenta, takie jak działalność Producenta, jego zasoby ludzkie i techniczne,
- informacje dotyczące wszystkich podzlecanych procesów wykorzystywanych przez Producenta, które będą oddziaływać na zgodność z wymaganiami,
- informacje dotyczące przeprowadzenia oceny i działań związanych z nadzorem, takie jak gdzie certyfikowany produkt jest produkowany oraz osoby do kontaktu w tych lokalizacjach.
Przewodnik w uzyskaniu certyfikatu gospodarstwa ekologicznego
Pierwszy krok: zgłoszenie
Pierwszym krokiem do podjęcia działalności ekologicznej jest wypełnienie wniosku – zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego. Druk został opracowany przez jednostkę nadzorującą rolnictwo ekologiczne – Główną Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Drugi krok: konwersja
Podejmując działalność ekologiczną, należy rozpocząć konwersję, czyli przestawienie na system produkcji ekologicznej, co nadzoruje jednostka certyfikująca. W tym czasie rolnik podlega zasadom produkcji ekologicznej, ale nie może wprowadzać na rynek żywności i produktów oznakowanych jako ekologiczne. Konwersja dotyczy posiadanych (oraz nabywanych) działek rolnych, a nie roślin.
Jak długo trwa konwersja? Należy ją rozpocząć 24 miesiące przed siewem roślin, których produkty mogą uzyskać certyfikację (należy pamiętać o różnicy w terminach wysiewu np. zbóż jarych i ozimych) lub 36 miesięcy przed zbiorem produktów z roślin wieloletnich, których produkty mają zostać certyfikowane.
Początkiem konwersji jest data zgłoszenia do systemu kontroli, ale istnieje wyjątek. Jeśli producent może udokumentować, że przez ostatnie 2 lub 3 lata nie używał niedozwolonych środków i złoży odpowiedni wniosek do WIJHAR-S, może uzyskać zgodę na skrócenie konwersji.
W przypadku produkcji zwierzęcej, niezależnie od gatunku, konwersja dotyczy samych zwierząt i trwa 24 miesiące od początku konwersji gospodarstwa rolnego. Zwierzęta, które urodzą się w gospodarstwie ekologicznym, są już zwierzętami ekologicznymi.
Krok trzeci: umowa, opis i opłata
Należy spisać umowę w sprawie kontroli z jednostką certyfikującą, która dostarcza również formularz, w którym opisuje się działalność ekologiczną najlepiej poprzez odpowiedź na pytania zadane w formularzu
Aby firma mogła otrzymać certyfikat eko na swoje produkty, musi zapłacić za kontrolę i certyfikację. Ceny wynoszą zwykle od około 1000 zł do 1500 zł, jednak ustalane są indywidualnie. W przypadku gospodarstw rolnych są one zależne od powierzchni gospodarstwa. A dokładniej: do 5 ha – ok. 800 zł/rok (minimalnie); powyżej 100 ha – ok. 2000 zł/rok (maksymalnie). Można także wnioskować o dofinansowanie tej opłaty w wys. 80%.
Cena za proces certyfikacji obejmuje:
- przyjęcie i weryfikację dokumentacji,
- przeprowadzenie kontroli,
- pobranie próbek do badań i ich zbadanie,
- wystawienie zaświadczenia o wpisaniu do rejestru producentów produktów ekologicznych,
- wydanie decyzji certyfikacyjnej.
Krok czwarty: inspekcja
Następnie w gospodarstwie zjawia się inspektor, który kontroluje i przegląda dokumentację produkcyjną. Tworzony jest protokół z inspekcji z podpisem producenta i inspektora.
Inspekcji podlegają pola, łąki i pastwiska, maszyny, magazyny, budynki inwentarskie, wybiegi, stodoły, warsztaty, garaże itd. Rolnik musi okazać wszystkie grunty i obiekty w swoim gospodarstwie.
Wizji lokalnej podlega dokumentacja, a więc dowody zakupu środków produkcji, w tym nawozy, śor, pasze, a także zezwolenia na zakup konwencjonalnego mat. siewnego i sadzeniowego, zwierząt z chowu konwencjonalnego, nawozy uzupełniające, dowody sprzedaży itd.
Krok piąty: ocena i decyzja
Protokół trafia do biura jednostki certyfikującej, gdzie następuje ocena dokumentacji pokontrolnej i wydawana jest decyzja. Jeśli decyzja jest odmowna, wskazane są ewentualne niezgodności. Jeśli decyzja jest pozytywna, producent uzyskuje certyfikat uprawniający do sprzedaży produktów oznaczonych jako ekologiczne.
Rola dokumentacji. Co trzeba dokumentować?
W rolnictwie ekologicznym niezwykle ważną częścią jest prowadzenie dokładnej dokumentacji. Konieczne jest regularne prowadzenie zapisów, które może sprawiać problem. Niestety, brak dokumentacji jest równy z brakiem uzyskania certyfikacji
Należy pamiętać o tym, że jednostki certyfikacyjne przeprowadzają nie tylko kontrolę wstępną przy nadawaniu certyfikatu, lecz także co najmniej raz do roku kontrolują producenta, aby sprawdzić, czy nadal spełnia on wymagania. Protokół z kontroli to nie fotografia, zrobiona w dniu inspekcji, ale sprawozdanie z działalności producenta.
W gospodarstwie ekologicznym kontroluje się w zasadzie wszystko (dowody zakupów, paszporty, karty weterynaryjne, zgody na odstępstwa itd.). Równie ważne są rejestry produkcyjne, których prawdziwość potwierdzają ww. dowody zakupu. Jakie rejestry należy prowadzić, jeżeli dotyczą?
- Zakupy środków produkcji rolnej;
- Zakupy materiału siewnego i sadzeniowego;
- Zakupy pasz i dodatków paszowych;
- Magazynowanie;
- Karta pola;
- Działania agrotechniczne;
- Nawożenie;
- Zabiegi ochrony roślin;
- Zbiory płodów rolnych, również roślin paszowych;
- Sprzedaż produktów;
- Inwentaryzacje – stan zapasów produktów i środków produkcji;
- Urodzenia zwierząt;
- Zakupy zwierząt;
- Sprzedaż zwierząt;
- Zabiegi weterynaryjne i pielęgnacyjne;
- Upadki zwierząt;
- Terminy dostępu do pastwisk;
- Plan zagospodarowania obornika;
- Obsada zwierząt i stan średnioroczny.
- Niektóre jednostki dostarczają wzory rejestrów.
Kontrola „od wideł do widelca”
Kontrola odgrywa kluczową rolę w produkcji ekologicznej. Każdy etap produkcji żywności, przetwórstwa, transportu, handlu podlega skrupulatnej kontroli jednostki certyfikującej. Dlatego dokumentacja musi umożliwiać identyfikację od pola, pierwszego ogniwa łańcucha produkcji. W łańcuchu eko producent, przetwórca i handlowiec muszą posiadać certyfikat, bez niego produkt nie jest autentyczny i dostawca jest karany za naruszenie prawa (bardzo wysokie kary).
Jakiej wysokości dopłaty z tytułu produkcji ekologicznej można zyskać?
Dla producentów żywności ekologicznej przysługuje wsparcie finansowe w programie rolnośrodowiskowym z ARiMR. Jesteśmy w trakcie tzw. okresu przejściowego, w trakcie którego m.in. wsparcie będzie kontynuowane wg zasad 2014-2020. Podjęte w tym czasie (czyli po 14 marca 2021 r.) przedsięwzięcia w ramach Rolnictwa ekologicznego PROW 2014-2020 będą realizowane przez 3 lata (wcześniej podjęte zobowiązanie trwało 5 lat).
Stawki płatności wzrosły od 2021r. średnio o ok. 27% i wyglądają następująco:
Pakiet 1. Uprawy rolnicze w okresie konwersji: 1 475 zł/ha
Pakiet 2. Uprawy warzywne w okresie konwersji: 2 249 zł/ha
Pakiet 3. Uprawy zielarskie w okresie konwersji: 1 673 zł/ha
Pakiet 4. Uprawy sadownicze w okresie konwersji
- 4.1.1. Podstawowe uprawy sadownicze w okresie konwersji: 2 591 zł/ha
- 4.1.2. Uprawy jagodowe w okresie konwersji: 2 239 zł/ha
- 4.2. Ekstensywne uprawy sadownicze w okresie konwersji: 1 025 zł/ha
Pakiet 5. Uprawy paszowe na gruntach ornych w okresie konwersji: 1 100 zł/ha
Pakiet 6. Trwałe użytki zielone w okresie konwersji: 631 zł/ha
Pakiet 7. Uprawy rolnicze po okresie konwersji: 1 190 zł/ha
Pakiet 8. Uprawy warzywne po okresie konwersji: 1 446 zł/ha
Pakiet 9. Uprawy zielarskie po okresie konwersji: 1 673 zł/ha
Pakiet 10. Uprawy sadownicze po okresie konwersji
- 10.1.1. Podstawowe uprawy sadownicze po okresie konwersji: 1 756 zł/ha
- 10.1.2. Uprawy jagodowe po okresie konwersji: 1 960 zł/ha
- 10.2. Ekstensywne uprawy sadownicze po okresie konwersji: 1 025 zł/ha
Pakiet 11. Uprawy paszowe na gruntach ornych po okresie konwersji: 764 zł/ha
Pakiet 12. Trwałe użytki zielone po okresie konwersji: 631 zł/ha
Stawki dopłat w okresie konwersji są wyższe ze względu na to, że w tym czasie nie ma możliwości sprzedaży produktów jako ekologiczne, co wiąże się ze spadkiem opłacalności; mimo dobrej jakości produkty nie mają certyfikatu, a co za tym idzie, sprzedawane są jako konwencjonalne.
Dopłaty do produkcji ekologicznej obejmuje degresywność:
- Do 50 ha – 100%;
- 50-100 ha – 75%;
- Pow. 100 ha – 60%.
Oprac. Aneta Lewandowska, Natalia Marciniak-Musiał
Fot. elements.envato.com