StoryEditorRynek mleka

Czy holenderskie mleczarstwo czeka zagłada?

05.08.2022., 15:08h
Główną osią sporu, jak ostatnio w wielu kwestiach związanych z produkcją żywności, są oczywiście kwestie środowiskowe. Dotyczą one rządowych planów ograniczenia emisji związków azotu o 50% do roku 2030. 

W niektórych regionach zniknie aż 95% holenderskich gospodarstw

Jeszcze większy rygor miałby być zastosowany w przypadku prowadzenia gospodarstw na obszarach chronionych. Jeżeli bydło jest hodowane na terenie objętym programem Natura 2000, redukcja emisji miałaby być na poziomie aż 75%. Z komunikatów holenderskiego rządu wynika, że część gospodarstw musi z tego powodu najzwyczajniej zniknąć. W innym wypadku założone cele byłyby nie do osiągnięcia. Wiedzieli o tym w sumie wszyscy, jednak nikt nie spodziewał się aż tak dużej skali. Okazało się, że w niektórych regionach nie ulegnie likwidacji jak wcześniej zapowiadano 12% gospodarstw, ale aż 95%.

Holenderskie mleczarstwo od lat w europejskiej czołówce

Jedną z rzeczy, z którą kojarzona jest Holandia to produkcja serów. To właśnie sery są obok wiatraków i tulipanów jednym z symboli tego kraju. Faktycznie holenderskie mleczarstwo od lat plasuje się w europejskiej czołówce. W roku 2021 kraj ten odpowiadał za 9,4% unijnej produkcji mleka. Dla porównania, polska produkcja stanowiła 8,7%. Ilość skupionego w ubiegłym roku mleka krowiego wynosiła 14,2 miliarda kilogramów. Ponadto holenderskie...

Pozostało 77% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 02:20