StoryEditorRasy krów

Czy warto hodować bydło simentalskie?

19.04.2021., 16:04h
Rasa simentalska ma w naszym kraju wielu zwolenników. Z powodzeniem używana jest także do krzyżowania z bydłem mlecznym. Mieszańce cechują się lepszym tempem wzrostu i jakością tuszy oraz mięsa, a cieliczki coraz częściej pozostają w oborach jako przyszłe krowy mleczne.

Rośnie liczba hodowców simentali

Według danych Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, przeciętna liczba ocenianych krów rasy simental za 2020 rok wyniosła 10 016 sztuk, o średniej wydajności 6531 kg mleka, przy 4,16% zawartości tłuszczu i 3,45% białka. Hodowców rasy simentalskiej spotkać można w każdym zakątku kraju. Przekonujemy się o tym odwiedzając gospodarstwa specjalizujące się w produkcji mleka, w których to coraz częściej spotykamy bądź czystorasowe bydło simentalskie, bądź mieszańce pochodzące z krzyżowania rasy holsztyńsko-fryzyjskiej z buhajami wycenionymi na cechy mleczności.

Czym różni się bydło simentalskie od hf-a?

Na Zachodzie, ale również w naszym kraju, hodowcy hf-ów często wprowadzają do stada krowy simentalskie, aby podnieść procentową zawartość białka i tłuszczu w produkowanym mleku. W badaniach dotyczących zależności między koncentracją i typem białek mleka, a ilością i jakością mleka udowodniono, że u krów różnice w wydajności i zawartości poszczególnych składników oraz we właściwościach fizykochemicznych i technologicznych mleka związane są m.in. z frakcją allelu ka...
Pozostało 73% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 12:29