StoryEditorŻywienie krów

Dlaczego krowy potrzebują lizawek z sodem i jaką dawkę dobrać?

30.12.2020., 16:12h
Bydło mleczne z uwagi na wysoką zawartość potasu w paszach objętościowych posiada deficyt pokarmowy sodu i chloru. Na niedobory tych pierwiastków narażone są głównie zwierzęta wysokoprodukcyjne oraz będące w okresie intensywnego wzrostu.

Sód - niezbędny pierwiastek

W ciele krowy o masie 650 kg znajduje się około 1300 g sodu (Na), z czego ponad 40% – w szkielecie, 30% – w mięśniach, a reszta w innych organach i płynach ustrojowych. Sód jest najważniejszym kationem płynu pozakomórkowego i powinien być na bieżąco uzupełniany w dawkach pokarmowych do ilości równoważącej zapotrzebowanie krów mlecznych.

Sód przede wszystkim odpowiada za regulację gospodarki wodnej organizmu, zatrzymując wodę w płynach pozakomórkowych. Ponadto, reguluje utrzymanie ciśnienia osmotycznego i zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Pod względem chemicznym, sód jest silnym kationem mającym alkalizujący wpływ na organizm i chroni przed nadmierną utratą płynów, czyli odwodnieniem. Wykazano również, że pierwiastek ten odgrywa ważną rolę w zachowaniu prawidłowej pobudliwości mięśni i przepuszczalności błon komórkowych. Ma też wpływ na sekrecję śliny, funkcjonowanie mięśni i nerek.

Jak regulowana jest gospodarka sodowa w organizmie krowy?

Organizm przeżuwaczy udoskonalił system regulacji przemian sodu i potasu, które pozwalają uwolnić się zwierzętom od szkodliwego ich wpływu. Objawem ad...
Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. grudzień 2024 15:00