StoryEditorŻywienie krów

Jak powinno się ciąć kukurydzę na kiszonkę?

17.09.2021., 11:09h
Kukurydziane żniwa za pasem. Jaka długość cięcia kukurydzy na kiszonkę jest optymalna w procesie przygotowania paszy dla bydła? Radzą specjaliści firmy CLAAS, jednego z partnerów programu Krowie na Zdrowie.

Najważniejsze zasady przygotowania idealnej kiszonki z kukurydzy

Wysokiej jakości kiszonka z kukurydzy to podstawa żywienia bydła mlecznego, tak więc w przededniu zbiorów warto przypomnieć najważniejsze zasady przygotowania jak najlepszej jakości kiszonki. Jak wiadomo, decydującym parametrem – gdy chodzi o uzyskanie wysokiej wydajności energetycznej z kiszonki z kukurydzy – jest stopień naruszenia ziarna. Niewystarczające naruszenie ziaren kukurydzy oznacza stratę finansową, gdyż energię trzeba wtedy pozyskiwać z innej paszy np. z kukurydzy na ziarno.

Zasady co do długości cięcia i kondycjonowania kiszonki z kukurydzy są bardzo różnorodne.

Obecnie możemy wyróżnić trzy sposoby zbioru. Pierwszym z nich jest krótko pocięta kiszonka, która charakteryzuje się długością od 3,5 do 12 mm. Drugi sposób, to długie cięcie od 12 do 22 mm i jest to najczęściej spotkany zakres długości. Trzeci to technologia kondycjonowania kukurydzy SHREDLAGE®, w której długość cięcia zielonej masy wynosi ponad 25 mm.
 

Krótko przycinana kiszonka

W przypadku długości cięcia od 3,5 do 12 mm, mówimy o krótko ciętej kiszonce. Krótkie cięcie dotyczy zarówn...
Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 17:31