StoryEditorŻywienie krów

Jak rolnik może przeciwdziałać niskiej zawartości tłuszczu w mleku?

13.03.2023., 15:03h
Nie każdy przypadek niskiej zawartości tłuszczu w mleku jest sygnałem o pojawieniu się w stadzie kwasicy. Gdy niska zawartość tłuszczu – poniżej 3,5% – utrzymuje się przez dłuższy czas, powodem może być zaburzona fermentacja w żwaczu, a także nadmiar wielonienasyconych kwasów tłuszczowych pobranych z dawką pokarmową.

Jak uniknąć syndromu niskiej zawartości tłuszczu w mleku u krów? 

Kontynuując rozpoczęty wcześniej temat niskiej zawartości tłuszczu w mleku, który szeroko referował prof. Zygmunt Maciej Kowalski podczas cyklu XX Konferencji dla Hodowców Bydła i Producentów Mleka, zorganizowanej przez firmę Blattin, przedstawimy dziś praktyczne zalecenia dla unikania syndromu niskiej zawartości tłuszczu w mleku (MFD).

Pierwsze co musimy zrobić, to poprawić fermentację w żwaczu (oczywiście po wcześniejszym wyeliminowaniu kwasicy jako głównego problemu) oraz dokonać dokładnej analizy pobrania kwasów tłuszczowych – podkreślał prof. Kowalski.

Krok pierwszy: Ustabilizuj fermentację w żwaczu

Dobrą fermentację w żwaczu zapewnić może dostarczenie krowom odpowiedniej ilości włókna w dawce – NDF (włókno neutralne, detergentowe) równej 0,9% masy ciała krowy oraz zapewnienie optymalnej struktury fizycznej TMR-u, zapobiegającej m.in. sortowaniu pasz. Bardzo istotna jest też odpowiednia zawartość skrobi, szczególnie tej podatnej za fermentację w żwaczu. Uważajmy zatem na nadmiar w dawce: pszenicy, pszenżyta i jęczmienia. Regularnie stosujmy buf...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
12. grudzień 2024 07:28