StoryEditorChoroby krów

Jak rozpoznać syndrom stłuszczonej wątroby u krowy?

02.11.2020., 12:11h
Syndrom tłustej krowy, zwany także zespołem stłuszczonej wątroby, to jedno z wielu schorzeń metabolicznych, którego przyczyną jest nieprawidłowe żywienie i które dotyczy krów zbyt otłuszczonych w ostatnich miesiącach laktacji.

Jak dochodzi do powstania syndromu stłuszczonej wątroby?

Nadmierne otłuszczenie krów najczęściej występuje w mniejszych stadach, szczególnie w tych, w których krowy miały trudności z zacieleniem. Schorzenie występuje zwykle w okresie pierwszych dwóch, a niekiedy 4 tygodni po wycieleniu. Przy niedostatecznym pobraniu paszy, kiedy zapotrzebowanie na energię znacznie przekracza możliwości pokrycia, dochodzi do ujemnego bilansu energetycznego.

Krowa chcąc pokryć swoje potrzeby w tym okresie uwalnia z zapasowej tkanki tłuszczowej wolne kwasy tłuszczowe. Im mniejsze jest pobranie paszy oraz im większe są zapasy tkanki tłuszczowej, tym gwałtowniejsze jest uruchamianie tkanki zapasowej. 

Zbyt raptowna mobilizacja tkanki tłuszczowej powoduje nadmierne zwiększenie wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, co w efekcie prowadzi do odkładania się tłuszczu w wątrobie, który powoduje zaburzenia jej funkcji metabolicznych.

Objawy syndromu tłustej krowy

Objawy kliniczne stłuszczenia wątroby są mało charakterystyczne i zależą od stopnia stłuszczenia wątroby. Niejednokrotnie bardzo trudno jest hodowcom właściwie rozpoznać schorzenie, niemniej z pewnością do najważn...
Pozostało 63% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 19:39