StoryEditorWiadomości z branży

Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy ogłasza konkursu na Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2020

21.03.2020., 10:03h
Rusza druga edycję konkursu „Innowacje techniczne w mleczarstwie 2020”. Jak można wziąć udział w konkursie?

Regulamin konkursu dofinansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka

§ 1. Postanowienia ogólne

1. Organizatorem Konkursu „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie” dalej zwanym „Konkursem” jest Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy z siedzibą w Warszawie ul. Hoża 66/68, dalej zwane „Organizatorem”.

2. Patronami Konkursu są technicy i inżynierowie zasłużeni w rozwoju techniki i zrównoważonego rozwoju polskiego mleczarstwa. W roku 2020 Patronem Konkursu jest inż. Zygmunt Pankiewicz, wieloletni wiceprezes zarządu Centralnego Związku Spółdzielczości Mleczarskiej.

3. Cel Konkursu:
  • promocja stosowanych innowacyjnych rozwiązań przez podmioty branży mleczarskiej w zakresie produkcji, skupu, rozwoju kadr, technologii, potencjału i efektywności w kontekście podnoszenia konkurencyjności branży i jakości produktu finalnego (mleko i jego przetwory) w celu wypracowania pozycji na arenie krajowej i międzynarodowej;
  • wzrost wiedzy wśród kadry w zakładach przetwórczych, w szczególności i obszarze najnowszych trendów w przetwórstwie i konsumenckich oraz wśród rolników – producentów mleka w zakresie produkcji mleka i aktualnej sytuacji branży;
  • stałe podnoszenie jakości i atrakcyjności produktów mlecznych;
  • wzrost spożycia mleka i budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych;
  • upowszechnienie osiągnięć innowacyjnych w zakresie objętym Konkursem.


§ 2. Uczestnicy konkursu, kategorie

1. W Konkursie mogą wziąć udział:
  • producenci mleka,
  • podmioty przetwórstwa mleka,
  • firmy zarejestrowane w Polsce pracujące na rzecz mleczarstwa wdrażające innowacje w gospodarstwach mlecznych i podmiotach przetwórstwa mleka,
  • organizacje pozarządowe działające w sektorze mleka zwane dalej Wnioskodawcami.

2. Kategorie zgłoszeń:
  • gospodarka energią,
  • innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka,
  • innowacyjne rozwiązania procesowe,
  • ochrona środowiska,
  • za wieloletnią innowacyjną działalność w sektorze mleczarskim,
  • za całokształt działalności w technice i technologii mleczarskiej (nagrody indywidualne na wniosek zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy).

3. Okres zastosowania innowacji – co najmniej 12 pełnych miesięcy w latach 2017–2019.


§ 3. Warunki uczestnictwa w Konkursie

1. Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest wypełnienie formularza, stanowiącego załącznik do Regulaminu i przesłanie go elektronicznie wraz z załącznikami na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. (skan podpisanego formularza)
do dnia 31.03.2020 r.

2. Przesłane załączniki powinny umożliwić ocenę innowacji wg kryteriów § 5. Nadesłane przez uczestników Konkursu materiały nie podlegają zwrotowi.


§ 4. Zasady pracy Kapituły Konkursu

1. Kapituła Konkursu powoływana jest przez Organizatora.

2. Pracą Kapituły Konkursu kieruje przewodniczący Kapituły.

3. Skład Kapituły Konkursu:
• przewodniczący:
– prof. em. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego dr hab. inż. Zygmunt Zander, przewodniczący Rady Naukowej Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego,
• zastępca przewodniczącego:
– prof. dr hab. inż. Andrzej Babuchowski, prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego w Mrągowie, członek Komitetu FIL/IDF ds. Światowych Nagród Innowacje w Mleczarstwie;
• członkowie:
– prof. dr hab. inż. Andrzej Lenart – przewodniczący Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk,
– dr hab. inż. Fabian Dajnowiec – Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, współorganizator konferencji TECHMILK w Mikołajkach,
– mgr inż. Marek Murawski – pełnomocnik Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy ds. współpracy międzynarodowej;
• sekretarz:
– mgr inż. Dorota Śmigielska – wiceprzewodnicząca Komitetu ds. mleka COPA COGECA, przedstawicielka Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

4. Eksperci powołani przez przewodniczącego Kapituły Konkursu przeprowadzą ocenę wniosków przesłanych w formie elektronicznej na adres mailowy Organizatora.

5. Kapituła Konkursu na podstawie wyników oceny ekspertów ustali listę nominowanych i wyłoni laureatów do nagrody – statuetki z podobizną patrona konkursu w poszczególnych kategoriach wg § 2 pkt. 2.

6. Przedstawiciele firm nominowanych do nagrody zostaną oficjalnie zaproszeni na uroczystość ogłoszenia wyników z tygodniowym wyprzedzeniem.


§ 5. Kryteria oceny

1. Podstawowymi kryteriami oceny przedsięwzięć innowacyjnych stosowanymi przez grupę ekspertów są:
  • stopień innowacyjności przedsięwzięcia – merytoryczna ocena innowacyjności,
  • analiza kosztów przedsięwzięcia w stosunku do uzyskanych rezultatów (okres zwrotu nakładów),
  • skala inwestycji (wartość inwestycji w stosunku do rocznego obrotu firmy, która zastosowała inwestycję),
  • wpływ wdrożonej innowacji na wydajność procesu produkcyjnego,
  • działalność badawczo-rozwojowa Wnioskodawcy w Polsce,
  • społeczne skutki realizacji innowacji oraz zmniejszenie śladu środowiskowego (emisji gazów cieplarnianych, pyłów, zużycia wody, zrzutu ścieków, hałasu itp.),
  • zwiększenie efektywności energetycznej,
  • działania marketingowe dotyczące zgłoszonej innowacji a w szczególności promocja spożycia mleka i jego przetworów, budowanie dobrego PR wokół mleka i produktów mlecznych, podniesienie jakości i atrakcyjności oraz zmniejszenie kosztów produkcji artykułów mlecznych,
  • upowszechnienie innowacji.


§ 6. Wyniki Konkursu

1. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom Konkursu odbędzie się podczas uroczystej gali na XIII Euroforum Polskiego Mleczarstwa w hotelu Zamek Ryn w Rynie w dniu 22 kwietnia 2020 roku.

2. Informacja o wynikach Konkursu będzie dostępna na stronie internetowej Organizatora Konkursu: www.mlekoland.com, na łamach czasopism oraz portali branżowych i rolniczych.


Zdjęcie: Unsplash
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 15:23