Dodatki paszowe zmniejszające negatywne skutki stresu cieplnego u krów mlecznych
Do najpopularniejszych należą: tłuszcz paszowy, elektrolity oraz dodatki zapobiegające subklinicznej kwasicy żwacza. Trzeba jednak zaznaczyć, że stosowanie tłuszczu paszowego rekompensuje część niedoboru energii, gdyż jego wartość energetyczna jest ponad dwukrotnie większa niż węglowodanów. W trakcie przemiany tłuszczu w organizmie krowy powstaje znacznie mniej ciepła niż podczas przemiany węglowodanów. Decydując się na dodatek tłuszczu trzeba jednak bezwzględnie pamiętać, iż powinien on być obojętny dla żwacza, czyli w formie chronionej oraz by nie stosować go w dowolnych ilościach.
Dobry zapach zachęci krowy do większego pobrania paszy
Bardzo ważne jest, aby pasza zachęcała zwierzęta do jej pobrania, dlatego w tym celu warto stosować dodatki paszowe takie jak: serwatkę w proszku, naturalne dodatki ziołowe, dodatki poprawiające smakowitość paszy, jak również więcej witamin i minerałów. Dzięki nim, organizm zwierząt zwalcza wolne rodniki, jako reaktywne formy tlenu, podobnie jak betainę, która ma wpływ na procesy przemieszczania się wody w jelitach. W okresie letnim – co systematycznie przypominamy – należy stosować zwiększoną ilość potasu, lucerny, melasy i wysłodków buraczanych, a ponadto magnezu.
Antyoksydanty i lizawki solne dobrym rozwiązaniem podczas upałów
Dobrym rozwiązaniem na okres upałów jest zastosowanie dodatków paszowych zawierających antyoksydanty, np. witaminę E lub selen. Krowy mleczne powinny mieć stały dostęp do lizawek solnych. W przypadku ograniczonego stosowania pasz włóknistych, a zwiększonej ilości pasz treściwych, należy stosować kwaśny węglan sodu i drożdże paszowe (zapobiegające subklinicznej kwasicy żwacza). Rynek oferuje też gotowe suplementy, które regulują gospodarkę przemian mineralnych, w wyniku czego krowa łatwiej oddaje nadmiar ciepła, a także zapobiegają spadkom produkcji mleka oraz apetytu.
Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Beata Dąbrowska
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 36/2022 na str. 51. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.