Świeżo wycielone w osobnej grupie
Niezależnie od wielkości stada, w każdym powinna być utworzona grupa krów wycielonych (fresh cow), do około 30.–40. dnia laktacji.
Utworzenie tej grupy umożliwia właściwe przygotowanie żwacza – namnażanie bakterii amylolitycznych i wzrost brodawek żwaczowych, a także pokrycie wzrastającego zapotrzebowania na energię oraz inne składniki odżywcze dla odżywienia płodu i produkowanej w gruczole mlekowym siary. Istotnym celem w tym okresie jest nie tylko pobudzenie apetytu na początku laktacji, ale również profilaktyka kwasicy, zespołu stłuszczenia wątrobowego, porażenia poporodowego, przemieszczenia trawieńca i ketozy.
Utworzenie tej grupy umożliwia właściwe przygotowanie żwacza – namnażanie bakterii amylolitycznych i wzrost brodawek żwaczowych, a także pokrycie wzrastającego zapotrzebowania na energię oraz inne składniki odżywcze dla odżywienia płodu i produkowanej w gruczole mlekowym siary. Istotnym celem w tym okresie jest nie tylko pobudzenie apetytu na początku laktacji, ale również profilaktyka kwasicy, zespołu stłuszczenia wątrobowego, porażenia poporodowego, przemieszczenia trawieńca i ketozy.
-
Nie należy utrzymywać krów grupy przejściowej z pierwiastkami, nawet gdy otrzymują ten sam TMR, bowiem będą dominowały krowy starsze. W przypadku gdy stół paszowy jest zbyt krótki, pierwiastki są często odganiane lub niedopuszczane do stołu, szczególnie bezpośrednio po podaniu TMR-u
Grupa ta ma odmienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały oraz inne dodatki specjalistyczne (np. glukoplastyczne). Krowy tej grupy pobierają około 17–18 kg suchej masy, co nie jest wystarczające dl...