Zarząd KRIR w sprawie sytuacji na rynku mleka i wołowiny
Jesteśmy mocno zaniepokojeni sytuacją na tych rynkach. Podkreślenia wymaga fakt, iż ponad 30% wyprodukowanego mleka Polska eksportowała. W związku z obecną sytuacją epidemiologiczną mleko to zostanie w kraju, co oznacza duże obniżki cen mleka w skupie. Dlatego też Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił do Premiera, Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Komisarza Wojciechowskiego o wprowadzenie skupu interwencyjnego dla mleka w proszku i masła. Kolejny problem, jaki grozi tej branży to spadek pogłowia. Ceny mleka będą niskie – rolnicy będą zmniejszać obsadę. Nie możemy do tego dopuścić, bo odtworzenie takiej produkcji to co najmniej 3 lata. Wirus w końcu zostanie opanowany, a zapotrzebowanie na produkty mleczne wróci do normy. Trzeba o tym pamiętać, dlatego konieczny jest skup interwencyjny oraz uruchomienie dopłat do przechowalnictwa, czy na poziomie unijnym, czy krajowym. Aby mieć pewność, że ta pomoc trafi do polskich producentów, wnioskujemy, aby skupem interwencyjnym objąć tylko te zakłady, które nie importują do nas mleka, pod żadną postacią.
Rolnictwo to mechanizm naczyń połączonych – spadek cen mleka może spowodować zakłócenia na rynku wołowiny, który i tak już boryka się z trudną sytuacją. Przy niskiej cenie skupu mleka, rolnicy zmniejszając pogłowie w stadzie uwolnią na rynek spore ilości mięsa, zwiększając przy tym podaż. Zważywszy, że 80% naszej produkcji mięsa wołowego – to eksport, na tym rynku też konieczne jest wprowadzenie skupu interwencyjnego.
Od kilkunastu dni obserwuje się w kraju spektakularne wahania i spadki cen skupu produktów rolnych. Natomiast w placówkach handlowych ceny znacznie wzrosły. Brak jest racjonalnych przesłanek podnoszenia cen dla konsumentów, gdyż ceny płacone rolnikom za surowce rolne są jednymi z niższych w Europie, a podwyżki cen w sklepach nie przekładają się w żaden sposób na dochody gospodarstw rolnych. Dlatego też w tej sprawie Zarząd Krajowej Rady wystąpił do Ministra Rolnictwa. Prezes UOKiK, podjął decyzję o powołaniu zespołu, który zajmie się nieuzasadnionym wzrostom cen żywności. Pracownicy UOKiK oraz Inspekcji Handlowej mają monitorować ceny w Internecie oraz w sklepach, w tym sieciach handlowych. Względem przedsiębiorców podwyższających ceny w sposób nieuzasadniony mają być stosowane sankcje.
Z poważaniem
Wiktor Szmulewicz,
Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych
Zdjęcie: Unsplash
Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych
Zdjęcie: Unsplash